pocinje-gradnja-nove-zgrade-gimnazije-u-trebinju-2.JPG (317 KB)

Почетак градње зграде требињске гимназије - задужбине Родољуба Драшковића вечерас је озваничен свечаношћу на локацији у Бреговима, која ће у наредних годину дана бити градилиште новог и савремено опремљеног здања најстарије требињске средњошколске установе.

Уз предсједника пословног система „Свислајон“ свечаности су присуствовали и премијер Републике Српске Радован Вишковић, извршни директор Савеза општина источне Херцеговине Лука Петровић, градоначелник Требиња Мирко Ћурић, бројне званице и привредног и политичког живота регије и грађани.

gimnazija_trebinje_3_070819_tw1024.jpg (242 KB)

Храм знања и науке, како је поручено на свечаности, биће изграђен по највишим стандардима и најсавременије опремљен, коштаће више од 20 милиона марака - а дар је херцеговачког кнеза грађанима Требиња и народу Херцеговине.

Нова зграда гимназије „Јован Дучић“, јединствене и веома атрактивне архитектуре, простираће се на 7 хиљада квадратних метара, имаће три спрата, 24 кабинета, савремене лабораторије, библиотеку, амфитеатар, спортску дворану, мултифункционални простор за ваннанставне активности и ресторан.

pocinje-gradnja-nove-zgrade-gimnazije-u-trebinju-4.JPG (169 KB)

Родољуб Драшковић каже да је на Велику Госпојину почињао градњу својих највећих животних дјела, па није случајно што на данашњи празних почиње и реализацију своје најзначајније инвестиције у животу.

„Моја задужбина народу Херцеговине, храм знања, науке и мудрости – гимназија је дјело које ће живјети вијековима. Са градњом овог храма добићемо слогу и јединство, ради очувања трајног мира и бољег живота у цијелој Херцеговини“, поручио је Драшковић додајући да жели Херцеговину без граница и слободну, у којој се ради и гради и у којој ће сви њени грађани живјети стандардом достојним савременом човјеку.

pocinje-gradnja-nove-zgrade-gimnazije-u-trebinju.JPG (296 KB)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић захвалио је Драшковићу „што је преузео једну обавезу Владе Републике Српске“.

„Хвала вам што сте препознали оно најбитније за један народ и за његову младост – а то је образовање. Ви нудите вашим и нашим Херцеговцима да се образују у објекту који је достојан 21. вијека“, истакао је Вишковић.

pocinje-gradnja-nove-zgrade-gimnazije-u-trebinju-5.JPG (219 KB)

Премијер Српске је напоменуо да ново школско здање најмање треба ономе ко га гради, али да само ријетки и велики људи имају жељу и потребу за друштвено корисним дјелима, да иза себе оставе задужбину на корист будућим генерацијама, коју никад нико гумицом не може избристи.

Извршни директор Савеза општина источне Херцеговине Лука Петровић истакао је да су сва дјела Родољуба Драшковића – својеврсна задужбина.

„Овај дан требамо запамтити као опомену свима који стварају – да оставе нешто и за будућност, за опште добро, за будуће генерације“, поручио је Петровић.

pocinje-gradnja-nove-zgrade-gimnazije-u-trebinju-1.JPG (246 KB)

Он је додао да визије кнеза херцеговачког, иако их некад и не разумијемо – досежу и наредних стотину година, односе се и на нашу унучад и праунучад, да Драшковић дјелима на сваком кораку показује да им треба поклонити повјерење, те да је поштовање и захвалност обавеза свих нас и оно једино чиме му за учињена дјела можемо узвратити.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић казао је да је ријеч о највећој просвјетној инвестицији и донацији у историји нашег краја, којом ће се Родољуб Драшковић уврстити у ред најзначајнијих херцеговачких задужбинара и добротвора.

Нашем школству, поручио је Ћурић, потребна су нова улагања, али и нови погледи на образовање уопште.

„Данас у свијету образовање је динамичан и иновативан процес, који више не производи само људе са звањем, него, превасходно, креативце са знањем. Желим да вјерујем да ће изградња нове гимназије код нас означити почетак једног таквог процеса“, поручио је Ћурић.

pocinje-gradnja-nove-zgrade-gimnazije-u-trebinju-3.JPG (250 KB)

У умјетничком дијелу програма наступили су хор „Трибунија“, глумац Жељко Милошевић и члан оркестра Гимназије „Јован Дучић“ Ања Дучић.