У данас одржаној акцији добровољног даривања крви, коју је провео актив ДДК „Ристо Шпуран“ при Градској организацији Црвеног крста Требиње, прикупљено је 17 јединица најдрагоцјеније течности.

aktiv-ck.jpg (87 KB)

Ово је изузетно добра кација – казао је Драган Шаренац, начелник Центра за трансфузијску медицину.

„Ово је друга акција у овој години коју је организовао ДДК 'Ристо Шпуран' а 33. укупно у 2020. години. С обзиром да је пандемија, веома смо задовољни резервама крви у нашем фрижидеру. Можда је једно вријеме у највећем пику пандемије вируса корона било смањено даривање, али наша служба је адекватно реаговала у свим ситуацијама и ниједан пацијент није ускраћен за потребне јединице крви“, казао је др Шаренац.

Према ријечима Марице Томовић, секретара Црвеног крста Требиње, ове акције се традиционално одржавају али ове године због пандемије нису позвани гости са стране.

„Ми смо позвали око 30 чланова наших актива, пријатеља и студената. Врло је важно да се без обзира на ситуацију овакве акције одржавају и да увијек покажемо хуманост“, каже Томовић.

Наредна акција добровољног даривања крви планирана је за 8. октобар, када ће капи које живот значе даривати чланови Црвеног крста из Билеће.