155198.jpg (221 KB)

На Тргу Крајине у Бањалуци одржан је Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске.

Дефилеу је присуствовао велики број грађана из цијеле Републике Српске.

Свечаном дефилеу присуствовали су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијерка Србије Ана Брнабић.

Дефилеу су присуствовали и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, предсједавајући Вијећа народа Српске Нада Тешановић, генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић, министри у владама Српске и Србије и у Савјету министара.

 

 

Цвијановић: Славимо слободу за сва времена

Много је тешких времена иза нас, много изазова, али идржали смо све ударе. Ово је дан нашег заједништва, поручила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, на свечаном дефилеу поводом Дана Републике Српске.

155220.jpg (133 KB)

- Ово је дан када славимо слободу, дан када се са љубављу сјећамо оних који су дали свој живот, да би ми уживали у слободи - нагласила је Цвијановићева.

Предсједница Српске је истакла да су све жеље за будућност Српске саткане у слогану "За сва времена".

- Предвиђали су да ћемо нестати, бити избрисани, да нећемо издржати битку, али издржали смо све. Живимо, радимо, уз нашу Републику Српску - поручила је предсједница.

Цвијановићева је послала поруку и онима који желе да унесу немир у Српску.

- Немам намјеру никоме да покварим овај дан, али морам нешто рећи. Зашто ви мислите да је вама важније да некога нападнете, него да ми одбранимо Српску? - упитала је предсједница Републике.

Цвијановићева је истакла да је велика љубав према Републици Српској нешто што никада неће нестати.

- У нади да ћемо бити бољи, и да увијек будемо овако окупљени, да наша Република сигурно корача у будућност - живјела Република Српска - закључила је предсједница Републике Српске.

 

Додик: Срби имају двије државе - Српску и Србију

Данас је наш дан - Дан Републике Српске који прослављамо 28. пут, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, обраћајући се присутнима на свечаном дефилеу поводом Дана Републике.

Он је истакао да је Српска стварана у миру и одбрањена у рату и да су данас сви Срби поносни на своју Републику, посвећену стабилности и развоју.

dodik.jpg (90 KB)

- Нема слободе за српски народ без државе. Срби имају двије државе - Србију и Републику Српску - нагласио је Додик и додао да су Срби одувијек били слободарски народ који је и другима доносио слободу.

Српски посланици прогласили су 9. јануара 1992. године Српску Републику БиХ, која ће касније бити именована као Република Српска, као одговор на намјеру Муслимана и Хрвата да се издвоје из Југославије, те као реакцију на стално прегласавање Срба на свим нивоима у БиХ.

Српска основана прије почетка ратних сукоба

Скупштина српског народа прогласила је стварање данашње Републике Српске прије било каквих међунационалних сукоба и прије почетка грађанског рата у БиХ.

Претходно, 9. и 10. новембра 1991. године одржан је референдум Срба у БиХ на коме је огромном већином одлучено да Срби остају у заједничкој држави Југославији.

Муслимански и хрватски политичари у БиХ нису се обазирали на чињеницу да крше тадашњи устав и Југославије и СР БиХ, и кренули су у сецесију, која ће бити потврђена на нелегалном референдуму крајем фебруара и почетком марта 1992. године, без српског учешћа.

Република Српска је прије и током ратних сукоба била основни захтјев Срба за било какав договор о БиХ и престанку ратних дејстава.

Велика већина мировних планова, сем Венс-Овеновог, који је предвиђао десет кантона, подразумијевао је Републику Српску.