147728.jpg (110 KB)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да Дејтонски мировни споразум није само зауставио рат, већ је успоставио и уставну структуру на основу које земља, која је претходно имала тешко искуство и страдање, функционише у миру већ 24 године.

- Ми у Републици Српској смо тек с протеком година схватили важност и квалитет Дејтонског споразума - оцијенила је Цвијановићева.

Она је нагласила да БиХ може опстати само као децентрализована земља са високом аутономијом ентитета, са балансима и предвиђеним заштитним механизмима.

Нажалост, истакла је Цвијановићева, путем интервенција страног фактора, али некад и наивношћу домаћих структура та изворна дејтонска структура је доживјела бројне девијације, а земља је уведена у стање неког експеримента.

- Кад вам кућу, умјесто њених укућана, уређују они који у њој не станују, онда добијете ово што данас имамо у БиХ. За нас у Републици Српској, дејтонска формула је формула за опстанак БиХ, а то значи да желимо да задржимо наша уставом прописана права и надлежности, не желимо да их се одричемо због неких имагинација о БиХ каква не може да постоји - појаснила је предсједница Српске.

С друге стране, истакла је Цвијановићева, постоје и они који настоје показати да је Дејтон превазиђен или нефункционалан да би се земља централизовала.

- Ми у Републици Српској мислимо да децентрализација није препрека ни функционалности нити успјешности, али насилна централизација јесте, и то не само препрека за успјех, већ и формула за крах. Зато је важно очувати дејтонски концепт - закључила је Цвијановићева у изјави Срни поводом 24 године од парафирања Дејтонског мировног споразума.

Данас су се навршиле 24 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.