Srn2024-4-15_1158295_0.jpg (523 KB)

Српски народ треба да његује културу сјећања на своје хероје и да чува јединство и слогу, као што су то и они чинили, речено је данас у Билећи поводом Дана 15. херцеговачке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, познатије као Билећка бригада, а тим поводом положено је цвијеће на споменик погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Служен је и парастос погинулим борцима те бригаде у Спомен-храму Светог Василија Острошког и Тврдошког код касарне "Билећки борци", а присутни су потом посјетили и Спомен-собу.

Ратни командант Бригаде Никола Делић нагласио је да је Билећку бригаду красила храброст, дисциплина, одлучност и чојство, наводећи да је дала велики допринос у одбрани Републике Српске у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

"Билећка бригада дала је 100 најбољих својих бораца, који су остали на бојном пољу као вјечна стража, опомена, надахнуће и аманет свима нама и генерацијама које долазе како се треба бранити кућни праг, своја отаџбина, слобода и част свога народа", рекао је Делић и подсјетио да је 210 храбрих бораца те бригаде било рањено.

Делић је напоменуо да је Билећка бригада покривала простор од Берковића до Љубиња, а дала је велики допринос и у одбрани других простора ван своје зоне одговорности, у борбама око Горажда, Рогоја, Олова, Невесиња, Главатичева, Улога, Kалиновика и Гламоча.

Делић је истакао да је та бригада у потпуности извршила свој задатак да спријечи продор непријатеља, сачува становништво и одбрани територију, а да ниједан дио територије у зони њене одговорности није препуштен непријатељу током цијелог рата.

Он је додао да сви треба да буду поносни на њих и да је зато потребно његовати културу сјећања на своје хероје, истакавши да српски народ треба да гаји јединство и слогу и међусобно поштовање, као што су то и они чинили.

Централно обиљежавање Дана Билећке бригаде одржано је јуче у Берковићима, у присуству многобројног народа и званица.

Билећка бригада састојала се од бораци из Билеће, Берковића и Љубиња, а бројала је више од 2.500 храбрих бораца.