ТРЕБИЊЕ │ У оквиру пројекта "Живот на граници БиХ/ЦГ-старе стазе безвременог насљеђа и традиције“ , који финансира Европска унија у вриједности од 331.712,56 евра, данас је покренута нова wеб страница www.heritage-bih-mne.com.

Циљ је промоција туризма у прекограничном подручју Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Страница се бави валоризацијом 40 споменика и објеката који спадају у ред  културног, историјског и природног насљеђа лоцираног у Требињу и Билећи у Босни и Херцеговини и Никшићу и Плужинама у Црној Гори.

Миљан Вуковић, координатор  каже да ће се у наредних мјесец и по дана пројекат у потпуности завршити.

„Церемонија подигнућа барки коју смо дуго најављивали ће бити уприличена 31. маја и тада ћемо направити прве туристичке руте које смо израдили кроз пројекат. Реконструисане су зидине као и марина. Исте и сличне активности смо радили и у Црној Гори. Данас смо направили нову страницу , која ће бити коришћена само за циљ овог пројекта. Kроз град се управо постављају табле са QR кодовима“ објашњава Вуковић.

На новој wеб страници, налази се 40 кратких инспиративних прича о поменутим објектима које ће заинтригирати и потаћи на њихово истраживање с циљем унапређења туризма на прекограничном подручју. Вуковић каже да сваку од ових прича прате и 9 фотографије објеката који су до сада били неправедно занемарени.

Пројекат проводе Јавна установа "Kултурни центар" Требиње, Град Требиње, Удружење грађана "Центар за развој Херцеговине", Удружење грађана "Хоме" Требиње, ЈУ "Центар за културу" Плужине, НВО ”Женска акција” Никшић и "Удружење издавача и књижара Црне Горе”.

С.П.