Министарство просвјете и културе Републике Српске позива родитеље да до 7. фебруара у предшколским установама или основним школама у својим локалним заједницама пријаве предшколце за Програм припреме за дјецу у години пред полазак у школу.

mpk.jpg (73 KB)

Вршилац дужности помоћника министра за предшколско и основно васпитање и образовање Српске Наташа Цвијановић рекла је Срни да се из године у годину биљежи све већи број дјеце која похађају овај програм.

- До сада је пријављено око 4.000 дјеце, а наша очекивања су да ће овај број бити и већи - навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да ће програм за дјецу у години пред полазак у школу бити организован од 2. марта до 29. маја, радним даном по три часа.

- У складу са Правилником о условима и начину реализације програма за дјецу у години пред полазак у школу, осим предшколских установа и основних школа у јавном сектору, могле су се пријавити и установе у приватном сектору - истакла је Цвијановићева.

Она је појаснила да се програм односи на дјецу која нису обухваћена неким обликом предшколског васпитања и образовања, нису похађала цјеловити развојни програм, а у наредној школској години стичу услове за полазак у први разред основне школе.

- Програм за дјецу у години пред полазак у школу у 2019. години био је организован у 39 предшколских установа и 74 основне школе. Програмом, у укупно 204 васпитне групе, било је обухваћено 4.349 дјеце, што износи 47 одсто укупне популације која су у септембру кренула у први разред у Републици Српској - навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Програмом за дјецу у години пред полазак у школу, осим подстицања и развијања свијести родитеља о важности и значају раног учења за раст и развој дјеце, постигнут је дугорочно планирани циљ, а то је повећање стопе укључености дјеце предшколског узраста у неки од облика организованог васпитно-образовног рада са њима.

- Овај програм представља значајан допринос стварању повољнијих услова за велики број дјеце којима је ускраћено стимулативно и повољно окружење за развој и учење. Осим тога што подстиче квалитетан развој дјетета и што олакшава почетак обавезног школовања, пружа родитељима подршку у њиховој родитељској улози - каже Цвијановићева.

Од 2011. до 2019. године, на основу обезбијеђених средстава у укупном износу од 2.890.458 КМ, кроз овај програм прошло је 37.629 дјеце укључених у 1.628 васпитних група.