valerija-lakic.jpg (157 KB)

Грађани Републике Српске који су прележали инфекцију вируса корона и због теже клиничке слике били на болничком лијечењу, од новембра, на приједлог свог љекара пулмолога, пнеумофтизиолога или инфектолога имају право на продужену медицинску рехабилитацију односно бањско лијечење у трајању до 28 дана, а у случају потребе и право на обнову тог лијечења у трајању од још 14 дана.

Ову новину сазнали смо од Валерије Лакић, руководиоца Фонда за здравствено осигурање филијале Требиње, која је истакла да је Фонд здравства Републике Српске омогућио продужену медицинску рехабилитацију својим осигураницима пратећи актуелну епидемиолошку ситуацију, а све у циљу да осигураници након прележаног вируса корона добију што квалитетнију здравствену његу.

„Осигураници који су преболовали корона вирус и били на болничком лијечењу треба да се обрате свом љекару где добијају упутницу за рехабилитацију у трајању до 28 дана. Дужина трајања медицинске рехабилитације зависи од здравственог стања осигураника које се утврђује од стране надлежног љекара. У случају да је осигураник отпуштен кући са рехабилитацијом те се накнадно јави потреба за обновом рехабилитације, потребно је поднијети нови захтјев о коме одлучује комисија Фонда. Иначе, у складу Правилником Фонда здравственог осигурања о продуженој медицинској рехабилитацији, осигураник се без комисијског одлучивања упућује на рехабилитацију у специјализоване установе, попут 'Зотовића' (за обољења и стања предвиђена Правилником), док се у другом рехабилитационом центру, попут Бање Врућице у Теслићу, осигураници упућују на рехабилитацију на основу одлука комисије Фонда. Осигураници обољели од корона вируса су ослобођени плаћања партиципације, укључујући и за рехабилитацију, само је важно да породични љекар на упутницима назначи да је ријеч о пацијенту који је ослобођен плаћања партиципације“, појаснила је Валерија Лакић и још једном напоменула да док траје ванредна ситуација у Републици Српској свим грађанима (чак и неосигураним) је обезбијеђена здравствена заштита у јавним здравственим установама.

Branka Draskovic.JPG (272 KB)

На Валеријине ријечи се надовезала Бранка Драшковић, директорица Дома здравља која нам је рекла да се Требињци увелико распитују код породичних љекара како да остваре ово право.

„Дакле, као што је рекла директорица требињске филијале Фонда здравственог осигурања, прва рехабилитација након болничког лијечења иде до 28 дана и ту је довољна упутница доктора породичне медицине, коју он даје на основу отпусне листе из Болнице, гдје је тај приједлог дао неко од љекара пулмолога, пнеумофтизиолога или инфектолога. То важи за 'Зотовић'. За обнову рехабилитације тј. ако неко треба да продужи рехабилитацију или да је понови за извјесно вријеме, треба поново налаз специјалисте са исцрпним извјештајем и препоруком за рехабилитацију, али тада се иде на комисију Фонда здравства. За боравак у Бањи Врућици се у сваком случају мора на комисију Фонда“, истакла је Бранка Драшковић и додала да љекари у тимовима породичне медицине у Дому здравља упућују сваког пацијента, који дође са отпусним писмом, како да остваре ово право зарад бржег опоравка.

Иницијативом бесплатне медицинске рехабилитације односно бесплатног бањског лијечења Република Српска је стала раме уз раме са најразвијенијим европским земљама када је у питању корона вирус.

ЕЛЕКТРОНСКЕ КАРТИЦЕ

Ускоро (већ у фебруару?! оп. аут.) ће сви осигураници имати електронске картице како би љекари имали на једном месту све податке, попут података о алергијама, хроничним оболењима, терапијама и слично. Ове електронске картице ће замијенити здравствене књижице, а моћи ће се преузети у пословницама Фонда здравства.

НОВИНЕ У ФОНДУ

„У Фонду здравственог осигурања је измјеном постојећег Правилника дошло до проширења права корисника, односно повећан је број обољења за које је сада могуће остварити право на продужену медицинску рехабилитацију и то из области пулмолошке и кардиоваскуларне рехабилитације,те локомоторног система. Такође, новина је и да од овог новембра сви осигураници након акутног инфаркта миокарда на приједлог кардиолога, васкуларног или кардиохирурга могу да остваре право на продужену медицинску рехабилитацију, док су раније ово право имали само осигураници који су уградили стент или имали неки други оперативни захват на срцу“, додала је Валерија Лакић и посебно нагласила да је измјеном Правилника омогућено и да дјеца до 15 година старости, а која имају индикације за медицинску рехабилитацију, у изузетним ситуацијама могу да остваре право на рехабилитацију више пута у току године те да је за то потребна само упутница породичног доктора, без комисијског одлучивања.