428479593_822826103213519_7866571770202170891_n.jpg (190 KB)
 
Поводом националног празника Сретења, Дана државности Републике Србије, данас је у Чикагу уручена Карађорђева звезда Бранку Тупањцу, једном од најистакнутијих представника српске дијаспоре у Сједињеним Америчким Државама у протеклих више од пола века.
 
Орден који је Тупањцу додељен још 2022.године у просторијама Конзулата уручио му је генерални конзул Дамјан Јовић, који је овом приликом истакао да се Карађорђева звезда нашла у правим рукама:
 
-Господин Бранко Тупањац је увек био пример и поуздан ослонац српском народу у САД и Српској православној цркви током последњих 50 година. Карађорђевом звездом, одликовањем које му је председник Вучић доделио поводом Дана државности 2022. године, а које му је уручено данас у Чикагу, држава Србија је желела да му се захвали и одужи за све оно добро што је за српство учинио, а да није морао да чини, нити је то од њега било ко морао да тражи. Бранко је својим делима поставио знакове поред пута, путоказе, за сваког Србина у расејању који би желео да га његов народ по добром памти и да његова дела вечно живе, истакао је Јовић.
 
Бранко Тупањац је широј јавности постао познат када је 1999.године у Требињу подигао Херцеговачку Грачаницу, у коју је недуго затим из Америке пребацио посмртне остатке великог песника и дипломате Јована Дучића.
 
Пошто је из руку конзула примио орден, скромно је прокоментарисао:
-За мене је ово велика награда, и када је човјек добије прво упита себе да ли ју је заслужио. А онда постави и друго питање: Како ће је сачувати а да је не упрља? Није то нимало једноставно већ напротив, то је велика обавеза и искушење. До сада сам добио 24 ордена, између осталог орден Светог Саве 1.степена, који сам добио од патријарха и Српске православне цркве, затим Немањин орден којим је ме одликовао председник Србије, а ту је сада и Карађорђева звезда, чије име већ довољно говори. Није било лако зарадити га, али верујте да је у мом срцу још већи терет носити га, истакао је Тупањац за Serbian times.
 
Један од најбогатијих Срба у Сједињеним Америчким Државама рођен је 1938. године у Билећи као осмо дете, у породици Мата и Васе Тупањац. Тупањци су потомци Комненића, из чијег братства је по предању поникао и велики српски научник Никола Тесла.
 
Његов отац Мато Тупањац је једно време боравио у Америци не би прехранио породицу. За њим је крајем 1960-тих дошао и Бранко, који је за више од пола века проведених у Чикагу изградио пословну империју са више предузећа, два хотела, неколико бензинских пумпи и десетинама зграда, тржних центара, фаброчких хала у власништву.
 
За то време Бранко Тупањац је организовао и учествовао у безброј хуманитарних акција, нарочито у време грађанског рата на просторима бивше Југославије, али и касније, помажући избеглицама и расељеним лицима, онима којима је помоћ била најпотребнија.