ploce.jpg (250 KB)

У требињској градској управи данас су власницима регистрованих смјештајних капацитета на подручју Требиња уручене стандардне плоче за категоризацију апартмана, соба за одмор и кућа за изнајмљивање.

Уручено је првих петнаестак плоча, а очекује се да ће у наредном периоду бити још власника који ће пријавити смјештај за изнајмљивање за категоризацију.

ploce-3.jpg (240 KB)

Раденко Драшковић, начелник Одјељења за привреду истиче да власници смјештаја по први пут добијају визуелни идентитет достигнуте категорије смјештаја чиме ће стећи боље услове за тржишно пословање.

„Категоризација с једне стране доприноси сређивању односа у овој области, што је први корак, а сматрамо да ово покреће процес у коме се смањује нелојална конкуренција између оних који су категорисали своје објекте и оних који нису“, навео је Драшковић.

Он је додао да су приходи у области угоститељства у посљедњих пет година знатно порасли, те да је добит у хотелијерству око 32 одсто.

„Има довољно тржишта и новца па ће и овај поступак који је покренут за категоризацију уредити услове и створити бољу туристичку слику града Требиња као пријестонице туризма у цијелој регији“, рекао је Драшковић.

За власнике смјештајних капацитета плоче којима су категорисани њихови објекти су од великог значаја.

Вукосава Достић, власница соба за изнајмљивање каже да категоризација има своје предности.

ploce-2.jpg (238 KB)

„Пријављен си, долазе туристи, сигуран си да неће бити неких проблема који су могући уколико се било шта илегално ради“, каже она.

Марко Радић, директор Туристичке организације града Требиња истиче да је након примјене закона о туризму од прошле године евидентан пораст регистрованих апартмана у Требињу, те да је регистровано око 80 апартмана.

Он додаје да је туристичка организација урадила и мини водич како евидентирати смјештај.

„Све информације о евидентирању смјештаја власници могу добити у Туристичком информативниом центру. Сада је заокружен процес од евидентирања до категоризације. Паушални износ по кревету на годишњем нивоу износи 30 марака. Ово је прилика да позовем све оне који се баве изнајмљивањем смјештаја да региструју објекте и уђу у легалне токове пословања“, навео је Радић.

Додаје да се свијест грађана о неопходности регистрације смјештајних капацитета промијенила, али да још увијек има доста оних који се нису  регистровали или нису урадили категоризацију смјештајних објеката.