Ми у Републици Српској смо загледани у Србију, и ми је волимо. Ми имамо своју Републику, али наша држава је и Србија, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, на централној манифестацији у Београду посвећеној обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Tan2021-9-15_19175250_0.jpg (195 KB)

- Јединство смо увијек показивали у најтежим историјским тренуцима, и то је дало карактер нашем народу, који се разликује од других поданика, и од оне далеке 1389. до 1914. године. Пролазили смо голготе, али нисмо дали слободу, која нам је у генима, јер Србин не може да живи без слободе - нагласио је Додик.

Он је још једном подсјетио ко је и одакле долази.

- Ми нисмо "Босанци", ми смо Срби. Срби православци, говоримо српски, пишемо ћирилицу, славимо славу, и ништа ме не веже са рјечју "Босанац". Зато нам кажите једноставно: Срби - поручио је Додик.

Додик је поручио свима да и даље не зна чиме то Срби изазивају друге.

- Не желимо друге да мијењамо, али своје поштујемо. Неће бити више Oлуја. А стартегија Србије каже да мора да штити Србе, ма гдје они били. И они који долазе иза нас да не помисле да позивамо на пушке, топове, није тачно. Ми имамо територију, народ, законодавну власт и ми тежимо да једног дана будемо равноправни са остатком слободног свијета као своји на своме - навео је Додик.

Вучић: Никада и никоме се више нећемо извињавати за нашу тробојку

Никада више нећемо се за српску тробојку никоме извињавати. Носићемо је поносно од Аустралије до Јужне Америке, да носимо српско име и презиме, рекао је предсједник Србије Александар Вучић, на централној манифестацији у Београду посвећеној обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

- Хвала нашим прецима, јунацима Колубаре, Цера, Солуна....Слобода Србије и српског народа није имало цијену, гинули су барјактари, али су заставе преживјеле. Управо због њих обиљежавамо данашњи празник, можда и најважнији, ко смо, одакле смо и гдје идемо - нагласио је Вучић.

Он је поручио да је овај датум заснован на заједничкој патњи.

- Уз чувени поклич војводе Мишића: Браћо, не стајте до Србије! Имамо право на достојанство, на сјећање, право да сами одлучимо када ћемо и шта да заборавимо, и себи и другима - подвукао је Вучић.

Још једном је поновио значај слободе.

- Робови су увијек исти, јер су поробљени, а слободни људи су различити, управо зато што су слободни. Наши непријатељи кажу да смо измислили нашу историју, јер смо се додворавали другима. Толике жртве смо поднијели да угледамо свјетло слободе. Заборављајући на своју славну историју и наше вође, владике, кнежеве, јунаке и народ. И вечерас очекују да им се извињавамо. Нећемо више - закључио је Вучић. 

Ово је нова и другачија, поносна Србија, истиче Вучић, која ништа не тражи, али хоће да има права као сви остали - ништа више и ништа мање.

- Свима који су пријетили Србији претходних дана кажем да ми не пада ми напамет да се правдам за измишљотине, ни да се извињавам. Свом снагом водити Србију да буде још јача и снажнија, да помогне Републици Српској, нашем народу у Црној Гори и на сваком мјесту у свијету, да се никада не понове ни Јасеновац, ни Јадовно, ни Пребиловац, ни Олуја, ни погроми. То је наш завјет, а ми ћемо да поштујемо ваше заставе - нагласио је Вучић.

Патријарх Порфирије: Завјет јединства оставио нам Свети Сава

Јеванђељски завјет јединства оставио нам је у аманет Свети Сава, рекао је патријарх Порфирије, на централној манифестацији у Београду посвећеној обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

- Бог је створио сваког човјека и сваки људски род по својој слици и прилици, а Бог је савршен по природи, од Светог Оца, Сина и Духа. Сваки човјек је створен са својим даровима и способностима, и са својинм личним печатом, а опет је у заједници са свим људима различит од њих. Али не против њих.Човјек може да спозна себе тек у комуникацији са другим људима. Зато је прва заповијест била о породици, биће двоје једно - нагласио је патријарх Порфирије.

Он наглашава да морамо спознати и своје слабости, како би се исправили и били бољи.

- У предању ономе што је наша прошлост, треба да тражимо најбоље и црпећи из тога ићи напријед. Не могу нам други из својих интерпретација говорити ко смо ми - поручио је патријарх српски.

Патријарх Порфирије наглашава да јединство не смије бити деструктивно.

- Такво би нам се вратило као бумеранг који би нас раскомадао. Не можеш бити свјетски, а да ниси свој. Не можеш поштовати другога и његову слободу, а да не поштујеш себе и своју слободу. Али исто тако неће те поштовати ни други, ако ти не поштујеш своје - нагласио је патријарх Порфирије.