371423_1 БАЊАЛУКА l Предсједник Народног демократског покрета Драган Чавић тврди да је намјера предсједника Републике Српсјке и СНСД-а Милорада Додика и неких људи око њега да, уз "злоупотребу институција Републике Српске за провођење закона, компромитује људе из Савеза за промјене, те да се против неких од њих подигну "намјештене и монтиране" оптужнице или буду ухапшени.

Тврди да пријетње Додика "да креће у коначан обрачун с опозицијом у Републици Српској", уствари представљају намјеру да се путем одређених структура у МУП-у Републике Српске покрену истраге, а затим лојалних тужиоца и подигну "монтиране" оптужнице против њега, затим три висока функционера из СДС-а, Мића Мићића, Обрена Петровића и Милована Цицика Бјелице те Славка Вучуревића из ПДП-а.

Наводи да ће то бити одговор Додика и СНСД-а, да на свако хапшење СНСД-оваца од СИПА-е услиједи осветничко хапшење неких људи из Савеза за промјене, те да је реализација овог плана већ почела.

"Ово је врло опасна ситуација, јер они злоупотребом власти желе да изврше обрачун с опозицијом, што је гушење сваке слободе, устврдио је Чавић и казао да ће на удару бити и неки новинари, односно власници медија, и то блогер Слободан Васковић и власник БН телевизије Владимир Тришић, који, каже, такође треба да буду компромитовани.

У свему томе помоће, каже, медијским спиновањем неких информативних кућа у Републици Српској, под утицајем режима.

Ствараће утисак издајништва од Савеза за промјене, каже Чавић и додаје да су у све укључени и неки политички аналитичари који су плаћени од режима.

"Циљ је да се створи амбијент у којем би неминовност била ванредни избори, које би Додик расписао на дан када би требао да буде одржан и референдум о Суду и Тужилаштву БиХ у Републици Српској, устврдио је Чавић и истакао да је процјена СНСД-а да би у том случају имали далеко веће шансе да дођу до већег броја посланика, ријешили се великог притиска коалиционих партнера и уједно опозиције у Републици Српској.

Лидер НДП-а тврди и да неки људи из криминалног миљеа имају задатак да исповоцирају сукобе с неким представницима Савеза за промјене и неким новинарима.

Позвао је разумне људе у МУП-у Републике Српске те у окружним и Специјалном тужилаштву да не упадају у прогоне по диктату Милорада Додика.

"Не треба нам Милошевићева Србија с мртвим Славком Ћурувијом и Ибарском магистралом у вријеме када се обрачунао с неистомишљеницама", рекао је Чавић.

Казао је и да ће се опозиција бранити правним средствима.

NDP - Savez za promjeneБНТВ