dodik.jpg (191 KB)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да се сваке године на Митровдан сви у Српској, а посебно у Невесињу и Херцеговини са посебним емоцијама и помијешаним осјећањима сјећају Митровданских битака, 1992. и 1994. године, када су одбрањени не само Невесиње, већ и источна Херцеговина и Република Српска.

Додик је нагласио да се мијешају туга и радост, понос и поштовање, јер је ријеч о великим и величанственим биткама за које је цијена била превисока, нажалост, 64 погинула борца и око 900 рањених.

"Велика је то жртва и зато и данас живе болне слике из ове територијално мале општине, али велике по јунаштву и храбрости. Оно што тјеши јесте да та жртва није била узалуд, јер данас имамо слободно Невесиње, слободну Херцеговину и нашу Републику Српску. Одавање почасти херцеговачким херојима је и један од начина да себе, али и друге, поготово наше непријатеље, стално подсјећамо на своје поријекло, ко смо, шта смо, одакле смо, шта смо бранили и шта бранимо данас.

Ми смо народ богате и славне историје која је испуњена бројним егзодусима, устанцима, фронтовима, одлучујућим биткама, у којима је изгубљен велики број људских живота, и скоро да нема дана а да не одајемо почаст српским јунацима за којима нико неће ни заплакати осим нас, јер српска жртва се не признаје", истакао је Додик за Срну поводом обиљежавања Митровданских битака 1992. и 1994. године и Дана општине Невесиње.

Подсјетивши да је живот за одбрану Републике Српске дало око 480 бораца Невесињске бригаде коју су чинили борци из Невесиња и долине Неретве, предсједник Републике је нагласио да, нажалост, та борба никада није завршена.

"Ево већ 28 година од завршетка грађанског рата у БиХ ми се и даље боримо, само другим оружјем, за очување Републике Српске, њених институција и надлежности. Свакодневно се боримо против атака и настраја на Републику Српску и српски народ. Управо због свих српских јунака који су положили своје животе у њене темеље ми не смијемо да поклекнемо.

Морамо мудро и чврсто стајати на бранику отаџбине, и никада нико не смије дозволити да њихова жртва буде узалудна. Не смијемо дозволити да изгубимо ни дијелић Републику Српске, зато се данас боримо и не дамо нашу имовину, шуме, ријеке, поља, нашу полицију, нашу Републику", нагласио је Додик.

Он је истакао да су Невесињци и Херцеговци у Митровданским биткама успјели да побиједе вишеструко бројнијег непријатеља, исписавши тако славне странице наше историје, додавши да и ми, сада у миру, не смијемо сагињати главу без обзира које силе ударају на Српску и наш народ.

"Република Српска није настала вољом великих сила, него упорношћу, одлучношћу и вољом српског народа, а одбрањена је храброшћу и јунаштвом припадника Војске Републике Српске. Зато Српска неће ни нестати вољом великих сила, разних србомрзачких дипломата, смаозваних високих представника, без обзира колико нас уцјењивали, санкционисали, пријетили. Знамо шта имамо, шта смо одбранили у рату и шта бранимо у миру. Српски народ је створио Републику Српску, он ће је и сачувати, и нећемо дозволити никоме да гази наше хероје. Ако их већ не признају, не поштују, неће их ни понижавати", поручио је Додик.

Он је нагласио да Република Српска, српски народ и њихови изабрани политички представници не желе рат, не звецкају оружјем као други, не пријете, већ желе само једно - да сачувају своју Републику, њене институције и надлежности онако како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом.