162903.jpg (150 KB)

Сједница Извршни комитета СНСД-а одржава се у Лакташима. Сједници присуствују предсједник и потпредсједник СНСД-а Милорад Додик и Жељка Цвијановић.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик очекује да на предстојећој посебној сједници Народне скупштине Републике Српске буде одбачена спорна Резолуције о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је уз подршку људи из СДС-а и ПДП-а, усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Додик је истакао да са одбацивањем у парламенту спорна резолуција неће важити, нити ће имати подршку у Српској.

Он је напоменуо да је Скупштина заказана с циљем јачања раније донесене резолуције у парламенту Српске у вези са геноцидом у Јасеновцу и геноцидом над Србима.

- Таквог одређења, које смо донијели прије четири, пет година, нема у тој спорној резолуцији донесеној на нивоу БиХ. Том резолуцијом се скрнави положај и омаловажава страдање Срба, фаворизује страдање других, те се са Србима изједначавају они који су били на злочиначкој страни - напоменуо је Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ.

Он је изразио жаљење што су "неки прихватили да буду дио већине при усвајању спорне резолуције".

- Што се тиче Блајбурга, то је био легитимни циљ Народноослободилачке војске Југославије, страдали су они који су починили злочине над Србима и ми вјерујемо да је то била заслужена казна - поручио је Додик.

На састанку са градоначелницинма и начелницима градова из изборне јединице 2 - Лакташима, Српцу, Градишци и Прњавору разговара се и о припремама за предстојеће локалне изборе.

Додик је рекао да је Република Српска спремна да плати милион и по марака за одржавање локалних избора и поновио да је и даље нелегитиман састав Централне изборне комисије БиХ.

Разговарано је и о санацији посљедица изазваних вирусом корона, а начелници и градоначелници изнијели су став да је Влада Српске адекватно одговорила на кризу.