screen-19.30.12[11.10.2021].jpeg (72 KB)

На конференција за новинаре у Бањалуци српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска остаје у потпуности посвећена спровођењу слова Устава БиХ и да ће све њене акције ићи у смјеру да се поштује тај правни акт онако како је написан.

„Наставићемо са нашим активностима у смислу отказивања наметнутих рјешења и креираћемо наша у складу са уставом“, казао је Додик.

Додик, који је и лидер СНСД-а, истакао је да и дипломатске акције Српске показују да све више страних фактора схвата позицију Српске, те у том смислу постоји све већи степен разумијевања за Републику него раније.

Он је рекао да тиме падају недавне оптужбе на рачун Српске да је она за неку ратну опцију, додајући да је Српска за демократски процес у коме има право да креира процесе и брани своје надлежности.

Додик је на енергетском плану оцијенио позитивним договоре са руском фирмом „Гаспром“ у смислу испоруке гаса.

Српски члан Предсједништва БиХ је изразио задовољство квалитетом разговора које је имао у Москви, посебно са предсједником Русије Владимиром Путином, који му је потврдио да неће бити подршке Русије именовању високог представника у БиХ.

„Желим да изнесем своју велику импресију с обзиром да смо насамо разговарали близу сат времена о свим питањима, а некако су се најлакше рјешавала питања у вези са економијом“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је подсјетио да је разговарано о изградњи гасовода у Републици Српској, цијени гаса, али да се Путин интересовао и за изградњу Српско-руског храма у Бањалуци и о завршетку у који би могао да се укључи и неки од руских субјеката.

„Највише времена потрошили смо на политичка питања. Русија је свједок потписивања Дејтонског споразума и земља која има намјеру да веома активно проводи ту своју улогу очувања Дејтонског споразума и она то манифестује на сваки могући начин“, истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да је разговарано о томе шта је учињено и како је дошло до скрнављења Дејтонског споразума и Устава БиХ, као и о томе што се из спекулативних разлога кривица покушава пребацити искључиво на Републику Српску, мада се зна да високи представник није имао право да наметне иједан закон, а он је то урадио 140 пута.

„Импресионирало ме је колико је Путин упознат о детаљима, потврдио ми је да неће бити подршке за именовање високог представника у Савјету безбједности УН. Тако да ово што Шмит прича апсолутно није истина и он сам себе храбри у том погледу“, рекао је Додик

Он је пренио став Русије да судбину и политичке процесе у БиХ треба да преузму домаћи актери и да одлучују како ће се рјешавати та питања, а не да то неко чини са стране.

„Русија нема намјеру и не мијеша се у унутрашње ствари у БиХ како то чине неки други путем директних уплива својих служби, а и путем у посљедње вријеме видимо све више неких специјалних изасланика“, рекао је Додик и додао да га радује што однос са Русијом неће бити на нивоу специјалних изасланика него директне комуникације са предсједником и најважнијим представницима.

Сублимирајући разговор са руским предсједником, Додик је навео да је речено да Русија подржава све оно што је у складу са међународним правом и Уставом, те да Русија није ни за какав авантуризам.

„Она жели да очува територијални интегритет БиХ и Дејтонски споразум, али је свјесна да је до тог кршења дошло, прије свега, операцијама једног дијела међународне заједнице“, рекао је Додик.

Он је додао да је са Путином имао висок степен сагласности и да није било ниједног питања о којем се нису сагласили.

„Упознао сам предсједника да немамо намјеру да се крећемо ка НАТО-у, што је њему познато“, рекао је Додик и навео да је разговарано и о проблемима Русије у вези са Украјином.