165259.jpg (143 KB)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је након сједнице Извршног комитета ове странке да СНСД разумије да је епидемиолошка ситуација у Републици Српској веома сложена и да оставља посљедице на економском плану.

Додик је истакао да је здравствени сектор изложен притисцима због пораста броја заражених вирусом корона, те да је Влада Српске до сада, кроз политику коју СНСД подржава, издвојила 40 милиона КМ за подршку здравственим радницима и 100 милиона за набавку заштитне опреме.

- Има довољно заштитне опреме и респиратора и они се више неће набављати - рекао је он.

Додик је навео да све мјере донесене у циљу сузбијања ширења вируса корона остају на снази, рекавши да је потребно проширити мјере када је ријеч о ношењу маски на отвореном.

- Треба остати при мјерама које су до сада на снази. Дакле, потребно је одржавати личну хигијену, носити маске, поштовати ограничење броја окупљених у затвореном простору - рекао је он и додао да се епидемија може сузбити једино заједничким напорима свих нас.

Додик је рекао и да руководство СНСД-а тражи одговорност надлежних у одређеним здравственим установама гдје је дошло до ширења заразе међу здравственим радницима и избијање новог жаришта, наводећи да се то, прије свега, односи на Бијељину.

- Разговарали смо о одговорности људи који су у име СНСД-а постављени на функције, као што су директори домова здравља. Неприхватљиво је да се неодговорно односе здравствени радници у Бијељини. Одговорност сносе менаџмент који је ту регију довео у проблем ширења заразе што је онемогућило редован рад болнице. СНСД тражи одговорнот менаџмента и других који су у ланцу управљања здравственим институцијама - рекао је лидер странке.