IMG_20220624_180038.jpg (163 KB)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад  Додик изјавио је данас након састанка са руководством "Електропривреде Републике Српске" у Требињу да ће у Српској бити обезбијеђене довољне количине енергената у наредном периоду у условима енергетске кризе, као и најјефтинија струја за становништво.

Додик је истакао да је "Електропривреда Републике Српске" једно од најуспјешнијих и најстабилнијих предузећа које је носилац привредног развоја у Српској и честитао руководству на добром пословању.

"Овдје се озбиљно ради. Ово је једно од наших најбољих и највећих предузећа", рекао је Додик и додао да је захваљујући владиним мјерама и Управи "Електропривреде" систем стабилан и способан да инвестира.

Додик је подсјетио да је у Српској најјефтинија цијена струје за становништво у региону и да ће се наставити са том политиком, упркос расту цијена енергената на европском и глобалном тржишту.

"Наша политика свих ових 19 година откад смо на власти је била да нема продаје примарних капацитета и `Електропривреде Републике Српске` и сада се најбоље показало колико је та политика била исправна. Многи су хтјели да нас купе јефтино. Није било једноставно издржати притиске Међународног монетарног фонда, Свјетске банке и других који су годинама тражили да се продају примарни капацитети електропривреде", рекао је Додик.

Он је указао да је важно што "Електропривредом Српске" управља Влада Републике Српске и одговорна екипа људи који воде рачуна о општем интересу и о профиту предузећа.

Додик је напоменуо да "Електропривреда Републике Српске" обезбјеђује најјефтинију цијену струје за становништво и да истовремено извози вишкове и тако остварује позитиван резултат, истакавши да то није било лако постићи свих претходних година када су цијене струје биле и до осам пута ниже него сада.

"Данас смо једини који имамо вишкове струје у региону, што нема ни Србија, Албанија, Словенија, Хрватска", рекао је он и поновио да је систем један од најстабилнијих и да је сигуран за предстојећу зиму.

Додик је рекао да ће се и у наредном периоду радити на јачању система "Електропривреде Републике Српске" инвестицијама, што је веома важно у новонасталим околностима на енергетском тржишту када нафте недостаје на тржишту Европске уније, а цијене дивљају.

Он је додао да Република Српска нема сопствену нафту, али да ће учинити све у складу са објективним могућностима да обезбиједи сигурно снабдијевање потрошача, али да не може да утиче на цијене нафте које се формирају на глобалном тржишту.

Kада је ријеч о цијени струје, он је појаснио да би оне требало да буду доста веће за становништво, али да се води рачуна да оне из социјалних разлога и даље остану најјефтиније.

Генерални директор "Електропривреде" Републике Српске Лука Петровић поручио је данас да је и поред све снажније енергетске кризе у Европи, "Електропривреда" апсолутно стабилан и ликвидан систем, те да је у првих пет мјесеци ове године извезено електричне енергије у вриједности 250 милиона KМ.

Петровић је истакао да ће ово предузеће имати електричне енергије за извоз, како му и приличи.Он је навео да је у току и основни ремонт рудника и Термоелектране "Гацко".

Он је подсјетио да је у првих пет мјесеци ове године предузеће извезло електричне енергије у вриједности 250 милиона KМ.

"Стандардан извоз сваке године је од 160 до 190 милиона KМ. Наравно за очекивати је и у посљедњем кварталу значајне извозе тако да ћемо сигурно имати добре резултате", рекао је он.

Петровић је навео да их послије позитивних резултата у 2021. години сигурно очекује најбољи резултат у историји, јер ове године предузеће пуни 30 година од оснивања.

Он је нагласио да иако чудно звучи, најбољи резултат за 30 година постојања "Електропривреда" Републике Српске ће управо остварити у текућој години и у енергетској кризи.

"Цијене електричне енергије су рапидно порасле од пет до седам пута. Из тих разлога су се повећали приходи. Сви који послују са `Електропривредом` и са зависним предузећима добро знају да је у протеклих неколико мјесеци постигнута ликвидност, да успјешно плаћамо обавезе према Независном оператеру система и према преносној компанији `Електропренос БиХ`, те према свим добављачима", рекао је он, појаснивши да мисли и на производна и на дистрибутнивна предузећа.

Он је указао да је реорганизација дистрибутивних предузећа донијела позитивно пословање свих пет дистрибутних компанија у Републици Српској.

"Јасно је да можемо да кажемо да је `Електропривреда` Републике Српске и гарант буџета Владе Републике Српске јер огромна средства уплаћујемо. Могу да кажем само за доприносе радника електроенергетског система уплаћујемо више од 130 милиона KМ на годишњем нивоу", рекао је Петровић.

Kад је ријеч о инвестицијама, Петровић је навео да је Додика упознао да се врло активно ради на инвестицији Хидроелектране  "Дабар", те да је потписан кредит и осигурање кредита.

"У току је и завршна фаза додјеле расположивости средстава тог кредитног аранжмана, као и реализација ХЕ на Бистрици један, два и три, снаге 39,5 мегавата, односно реализација тога уговора вриједности 102 милиона евра", рекао је Петровић.

Он је додао да је Додика је упознао и о пројекту соларне електране "Требиње један" који се реализује у сарадњи са реномираном мађарском компанијом "Лугос рењувбл" и "Оптимум соларом".

"За мјесец или два требају да почну припремни радови, а главни у септембру-октобру када ћемо добити прву соларну електрану тих димензија на Балкану 73 мегавата", навео је директор "Електропривреде" Републике Српске.

Kад је ријеч о вјетропарку "Хргуд", Петровић је указао да није прекинута инвестиција коју финансира Њемачка развојна банка, која је подијељена у три лота.

"Један од три лота јесу приступни путеви који ће добро доћи Берковићима и који ће бити реализован у аранжману `Електропривреде Републике Српске`", додао је он.

Према његовим ријечима, пета инвестиција је хидроелектрана "Бук Бијела" у хидроенергетском систему Горња Дрина, подсјећајући да је прије пар дана засиједала мјешовита заједничка комисија, Kомисија за концесије БиХ, Kомисија за концесије Републике Српске.

"Они су се појединачно изјаснили да сматрају да је ова процедура испоштована и да нема разлога за успоравање додијељене концесије за хидроелектрану `Бук бијела`", рекао је Петровић.

Он је навео да су таква изјашњења упућена Уставном суду БиХ који би их требао да прихвати, те да се на тај начин откоче даље препреке успостављене кроз иницијативу бошњачких парламентараца из Представничког дома Парламента БиХ.

"Очекивати је и да и у том заједничком пројекту електропривреда Републике Српске и Србије буду отклоњене све дилеме и препереке које нам постављају други. Веома добро знамо да је Хидрелектрана `Бик бијела` започета 80 година прошлог вијека, тада је имала све дозволе, од еколошких, имовинских, пројектну документацију, грађевинску дозволу и сада неко поставља питање о легалности пројекта", додао је он.

Петровић је закључио да су многи љубоморни што "Елекропривреда" и Влада Српске успијевају да у својој режији реализују пројекте из обновљивих извора и тиме ојачају приходе ове компаније.

"Убјеђен сам да ћемо бити међу најстабилнијим системима у овом дијелу Европе", напоменуо је директор "Електропривреде Републике Српске".