Ситуација са вирусом корона је веома озбиљна и у Републици Српској и у региону - и све мјере које су уведене у Српској биле су потребне.

Ово је данас у Требињу рекао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

dodik-trebinje-korona.JPG (200 KB)

„Ово ће бити потребно примјењивати још ригорозније, јер епицентар кризе сигурно није прошао и он не зависи од нас. Окружење је такво какво је и морамо учинити све да не изгубимо релативно добре ефекте првог мјесеца заштите од епидемије у Српској. Превентивне мјере су учиниле да здравствени систем може да поднесе притисак и у овом тренутку је спреман и није оптерећен епидемијом вируса корона у смислу да не може да извршава обавезе према пацијентима“, истакао је Додик, који је у Требињу присуствовао сједници градског Штаба за ванредне ситуације. 

Он је додао да је у РС слободно око 50 респиратора, наручено је 130 које су купиле институције РС, а уз хуманитарне доставе земаља пријатеља и међународних организација - очекује се да ће у Српској бити преко 200 респиратора.

gradski-stab-dodik-2.jpg (127 KB)

„У Требиње ће стићи један број респиратора, чим стигну у Српску, како би у требињској болници било десет респиратора“, навео је Додик.

Он је нагласио да животних намирница у Српској не фали, а да Српска има залиха основних животних намирница до краја године.

„Мјере које су предузете у Требињу одговарају ситуацији и захвалан сам свим Требињцима на подршци мјерама. Позивам их да и даље раде све што сами могу да се заштите. Треба избјећи сваки социјални контакт, а онда смо спасили све људе око себе и утицали на то да епидемију што је брже могуће сузбијемо“, истакао је Додик.

gradski-stab-dodik.jpg (154 KB)

Он је додао да је велики губитак у привреди већ сад јасан, и да је садашњи застој коштао РС око 800 милиона КМ у првих мјесец дана.

„Зато бирамо пажљиво мјере да прије свега сачувамо радна мјеста, а Влада РС је уплатила доприносе за све раднике у дјелатностима које не раде. У априлу ће бити уплаћене основна плата од 520 КМ са доприносима за све оне који неће радити, а Влада РС ће то уплаћивати све док траје криза“, истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Ћурић: Здравље људи најбитније

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић казао је да је градски штаб за ванредне ситуације упознао члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о актуелној ситуацији у вези са вирусом корона и провођењем мјера заштите од пандемије на подручју Требиња и источне Херцеговине.

mirko-curic-korona.JPG (234 KB)

„За сада немамо регистрованих случајева заразе и надам се да ће тако и да прође. Важно нам је да систем функционише – од требињског градског штаба, преко Херцеговине до Републике Српске. Све мјере смо доносили синхронизовано, пратили смо једни друге, поучени искуством наших општина, региона и цијелог свијета“, истакао је Ћурић.

Оцијенио је неприхватљивим приговоре појединаца да су предузете рестриктивне мјере непотребне.

„И даље сматрамо да је здравље људи најбитније и све мјере што будемо доносили у наредном периоду биће у првом реду усмјерене на заштиту здравља наших грађана. Видјели смо у окружењу шта се дешава – зато немојмо да тесирамо наш здравствени систем. Хајде да им заједнички пружимо пуну подршку и да што више предузмемо превентивних мјера“, казао је Ћурић захваливши грађанима који поштују усвојене мјере заштите од пандемије.

Додик: Тврдње Родољуба Драшковића су неистините и не приличе озбиљном бизнисмену

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у Требињу да Република Српска „ништа није дужна Родољубу Драшковићу и да је он битно дужан држави“.

„Све што је Родољуб Драшковић изнио за способност власти у РС није истина, него гола лаж. То није било коректно, јер је неистинито и не одговара стварности. Република Српска и Град Требиње су радили да учине све што је могуће да Родољуб Драшковић одржи свој бизнис у Требињу. Ми смо му на томе захвални. Драшковићеве изјаве, у условима какви јесу, су непримјерене за било кога озбиљног бизнисмена, а вјерујемо да он јесте озбиљан бизнисмен“, истакао је Додик комантаришући недавно гостовање предсједника пословног система "Свислајон" на телевизији "Фејс".

Он је навео да власти РС имају довољно новца да измирују све своје обавезе, исплаћују плате, пензије и, додатно, доприносе и дио плате онима који су због епидемије вируса корона остали без посла.

Карантин од сутра за све који уђу преко граничних прелаза у Федерацији БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је рекао да ће у року од 24 сата бити затворени сви гранични прелази у Федерацији БиХ гдје не буде успостављен карантин.

„Одлука је јутрос требала бити достављена федералним властима - и уколико не буде карантина прелази ће бити затворени“, истакао је он.

Додик је додао да су људи прелазили гранични прелаз Иваница код Требиња, а одговорне службе су их упућивале на кућну изолацију, умјесто у карантин, што није била довољна мјера и није била синхронизована са Републиком Српском.