Dogovorena vlast u FBiH, svima po 5 ministarstava uz jedno »usaglašeno«
SARAJEVO | Formiranje vlasti u Federaciji BiH trebalo bi da bude gotovo do kraja sedmice. Kako je za Klix.ba potvrđeno iz nekoliko izvora, HDZ, SDA i Demokratska fronta dobiće po 5 ministarstava, dok će jedno ministarstvo biti zajedničko, odnosno imenovaće ga premijer na prijedlog HDZ-a. U vezi sa ovim ministarstvom saglasnost će dati i ostale dvije stranke u procesu formiranja vlasti.Kako saznaje TV1, "sporno" šesto ministarstvo je Ministarstvo finansija i na ovu poziciju će biti imenovan HDZ-ov kandidat usaglašen sa DF-om i SDA. "Možemo konstatovati da smo postigli dogovor o uspostavljanju izvršne vlasti u FBiH. Naredni korak je predlaganje kandidata za resore, te zakazivanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kako bi bila imenovana entitetska vlada", rekao je Čović za TV1.Potvrdio je da će HDZ BiH, osim Ministarstva finansija, pripasti i Ministarstvo saobraćaja i komunikacija, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo kulture i sporta, te Ministarstvo pravde i Ministarstvo prostornog uređenja.

Izetbegović: Ministarstvo finansija FBiH će biti zajedničko

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da će Ministarstvo finansija FBiH biti zajedničko (SDA, HDZ i DF) i da će Ministarstvo za boračka pitanja biti takođe zajedničko, li samo između DF-a i SDA.

"Na osnovu toga SDA će imati premijera i 5 ministarstava, DF 5 ministarstava, uključujući i ovo zajedničko, HDZ 5 ministarstava uključujući i ovo zajedničko", kazao je Izetbegović.

"Građani Federacije i Bosne i Hercegovine će dobiti vladu u što kraćem roku. Sporazumi su postignuti. To je najvažnije za građane, rekao je Amir Zukić, generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA).

Nezavisne novine