dr buha.jpg (179 KB)

Поводом обиљежавања Свјетског дана пријевремено рођених беба, Одјељење за педијатрију и неонатологију требињске Болнице је добило од компанија у БиХ „Кока Коле“ и „Олимпије“ вриједну донацију у виду "топлог стола" за реанимацију новорођених беба, рекла је за Радио Требиње, начелник овог Одјељења примаријус доктор Љиљана Буха.

"Захвални смо им јер су одабрали нашу неонатологију и схватили наш значај. Ова вриједна опрема биће нам велико олакшање у нашем послу у бриги о пријеверемно рођеним бебама“, навела је доктор Буха.

Она каже да се у свијету роди око 15 милиона дјеце прије пуних 37 недјеља, од чега чак милион беба не преживи и да је учесталост пријевремених порођаја око 10 одсто, док је у нашој земљи још већа.

" У 2019. години у требињском породилишту просјек је био 12,3 одсто, а ове године смо имали мањи проценат. Занимљиво, пријевремених порођаја за вријеме такозваног локдауна, било је значајно мање", навела је  Буха.

Она је истакла да требињска Болница већ 16 година има добро обучен тим за збрињавање ових беба.

„Тим чини 10 до 15 стручњака који се баве овом врло тешком и напорном проблематиком. Али да 20 до 30 одсто ових беба захтјева софистициране апарате и мултидисциплинаран приступ, те се као и свугдје у свијету такве бебе транспортују у установе терцијалног нивоа“, истакла је доктор Буха.

У обиљежавању овог дана учествују удружења родитеља, професионалне организације, компаније и појединци, али ове године у нешто другачијим околностима.

Разговарала Дејана Матовић.