20141219180224_279759BANJALUKA | Svake godine RS dobije oko 60 novih doktora nauka, a broj onih koji su stekli zvanje magistra ili specijaliste samo u 2013. godini bio je 329, podaci su Zavoda za statistiku RS.
Od 60 doktora nauka, koliko ih je to zvanje steklo u 2013. godini, većina ih je doktorirala u oblasti društvenih nauka (28), dok se ovim visokim naučnim zvanjem iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka može pohvaliti samo njih 11. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u posljednjih 12 godina RS je bogatija za 468 doktora nauka, a najviše ih je (67) odbranjeno u 2012. godini. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS pet doktora nauka čeka na posao, dok je taj broj za magistre 73. Daleko veći broj je onih koji na posao čekaju sa zvanjem mastera. "Nije toliki problem hiperprodukcija kadra, koliko to što je ogromna većina ovih doktorata iz sfere društvenih nauka. Doktorati su posljednjih godina uglavnom iz oblasti prava, ekonomije i menadžmenta, a to nije u skladu sa potrebama na tržištu", rekao nam je Duško Jakšić, ekonomski stručnjak.
On dodaje da se i na privatnim fakultetima ova zvanja najčešće stiču u oblasti društvenih nauka te da mnogi doktoriraju da bi pobjegli od posla koji trenutno rade, a ne da bi se stručno usavršavali. "U posljednjih 10 do 20 godina doktorati služe da bi se pojedinci lakše zaposlili, a sve veći broj njih nije zasnovan na naučno-istraživačkom radu", poručuje Jakšić.
Nezavisne