Trebinje Gimnazija.jpg (104 KB)

У програму Радио-телевизије Републике Српске данас ће бити емитована документарна емисија “Вијек Гимназије у Требињу”, чији је аутор новинар Информативно-техничког центра РТРС Требиње Божидар Стајчић.

У разговору за Радио Требиње Стајчић истиче да није било лако вијек постојања једне реномиране школе “смјестити” у 35 минута телевизијског формата.

“Материјал за емисију је био заиста обиман. Имао сам доста добрих саговорника, неки су, из њима знаних разлога одустали, а успио сам да пред камеру доведем и човјека који је требињску Гимназију уписало далеке 1939. године. Kористио сам материјал из богате архиве ове школе, а из новијег времена били су ми доступни документи и фотографије из живота Гимназије и њених ученика”, прецизира Стајчић.

Директор Гимназије „Јован Дучић“ Мишо Пешић каже да се данашњом документарном емисијом приводи крају обиљежавање стогодишњице ове образовне установе.

“Овом документарном емисијом на неки начин завршавамо обиљежавање овог за нас изузетног јубилеја, надам се у оној мјери како то наша школа и заслужује. До краја године планирана је и презентација рада ваннанставних активности школе, као и наставак рада на изради монографије која ће, надамо се, ускоро изаћи, како би на најбољи могући начин одсликала рад Гимназије у претходних стотину година”, истиче Пешић.

Документарна емисија “Вијек Гимназије у Требињу” у програму РТРС-а почиње у 17 часова.

Припремила: Влатка Мусић