IMG_3951_resized_20220223_113420077.JPG (104 KB)

Српско-америчка медицинска асоцијација донирала је данас онколошком одјељењу требињске болнице ламинарну комору и пет инфузионих пумпи, укупне  вриједности скоро 40.000 KМ.

Зоран Младеновић из ове асоцијације је навео да је то почетак сарадње са требињским здравственим установама, пошто је данашња донација први пројекат у Херцеговини.

„Потребе су много веће, али је ово први корак да се нешто помогне здравству у овом дијелу РС. Позивам све људе из Херцеговине, који то могу, да помогну и да ураде нешто  добро за свој крај“, рекао је он.

Мирко Kолак, начелник онколошког одјељења требињске Болнице рекао је да је на овај начин ријешен деценијски проблем у припреми и растварању цитостатика.

„Преко наших људи у САД и др Ивана Аксентијевића, хематолога у Вашингтону, дошао сам до Српско-америчке медицинске асоцијације, чији чланови су нас посјетили у октобру прошле године и обећали ову донацију“, навео је он.

Недељко Ламбета, директор требињске Болнице каже да је прошле године било око 1.800 онколошких пацијената на болничком лијечењу у Требињу.

„Онколошко одјељење нема адекватне услове за рад, а надамо се да ћемо изградњом нове болнице добити савремено одјељење за лијечење ових пацијената. Поред стварања бољих услова за рад са онколошким пацијентима, као приоритета, можда би, апарат за магнетну резонанцу тренутно била највећа донација нашој установи“, истакао је он.

IMG_3935_resized_20220223_113505396.JPG (66 KB)

Један од оснивача онколошког одјељења у Требињу, Љубица Миљановић је подсјетила да је рад са овим пацијентима почео 2006. године, али да се и даље ради у неадекватним условима.

„Прије три године смо основали одбор за изградњу онколошког одјељења, а надамо се да ћемо са изградњом нове болнице добити савремене услове лијечења ових  пацијената“, рекла је она.

Према ријечима директора требињске Болнице Недељка Ламбете, изградња Kлиничког центра у Требињу требала би почети ове године, а ова здравствена установа ће се и даље обраћати донаторима како би се побољшали услови рада у садашњој болници.