ТРЕБИЊЕ I На синоћ одржаној донаторској вечери за обнову Цркве Светог Василија Великог у Коњицу, те за помоћ у лијечењу трогодишње Софије Шушић и Милијане Ћећез прикупљено је 6.000 КМ, потврдио је за Радио Требиње Зоран Пологош, предсједник Удружења Коњичана Републике Српске.

Донаторској вечери присуствовали су и градоначелник Требиња Лука Петровић, те владика Захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

“Коњичани су познати по својој слози и добром срцу и то су овдје вечерас потврдили. Кад год учинимо нешто добро осјећамо ту доброту, али исто тако нам је лош осјећај када лоше чинимо. То је унутрашњи глас божији који нам је уписан у нашу душу и наше срце”, рекао је владика Григорије.

Он је рекао да ће Епархија Захумско-херцеговачка и приморска донирати 10 хиљада КМ за потребе лијечења Софије Шушић и Милијане Ћећез те за обнову Цркве у Коњицу.

“Посебност Коњичана је да нису лоши у злим намјерама него оштри у добрим намјерама и од вас можемо много тога да начимо”, рекао је синоћ градоначелник Требиња Лука Петровић, који је обећао да ће Град Требиње и у наредном период имати слуха и помоћи да се, како је рекао људске недаће ублаже.

Коњичанки Милијани Ћећез потребна је трансплантација бубрега, а дјевојчици Софије Шушић чији су родитељи у посљедњем рату протјерани из Коњица и тренутно живе у Никшићу, помоћ у лијечењу тешког обољења мозга.

Зоран Пологош, предсједник Удружења Коњичана Републике Српске, које је организатор донаторске вечери, рекао је да га је Милијана Ћећез прије два дана обавијестила да се одриче цјелокупног износа новца који за њу буде прикупљен на вечерашњој донаторској вечери у корист трогодишње Софије Шушић.

"Милијана ме је обавијестила да су Коњичани који живе у Аустралији и Америци прикупили сва потребна средства за њено лијечење, те да жели да се новац који вечерас буде прикупљен за њу преусмјери за лијечење тешког обољења мозга мале Софије", каже Пологош.

Када је ријеч о цркви Светог Василија Великог, која је девастирана током ратних година, он каже да су посљедњих годину дана интензивирани радови на поправци унутрашњости и порте цркве, за шта велике заслуге има мјесни парох Милан Бужанин.

Пологош је додао да су средства за досадашње радове прикупили углавном Срби који живе у дијаспори, првенствено у Аустралији. Ова црква проглашена је културно-историјским добром од националног значаја.

Организацију донаторске вечери финансирао је Град Требиње.

Р.М.