policija.jpg (119 KB)

Полицијска управа Требиње данас је Тужилаштву БиХ поднијела допуну извјештаја о почињеном крвичном дјелу против Зулфикара Алишпага и Незима Халиловића с циљем документовања кривичних дјела ратног злочина на подручју општине Коњиц 1992. и 1993. године над српским и хрватским цивилима, потврђено је Срни у овој управи.

Они су осумњичени да су 19. априла 1993. године планирали и напали Доње Село у општини Коњиц, чиме је извршен прогон становништва, те уништена њихова покретна и непокретна имовина.

"Све је то за посљедицу имало и убиство четири српска цивила - Зорана Куљанина, Неђа Голубовића, Обрена Ристића и Петра Вукосава", наводе у Полицијској управи Требиње.

У полицији наводе да су Алишпаг и Халиловић, звани Мудерис, оба из Сарајева, осумњичени да су као одговорни официри такозване Армије БиХ подстицали и наређивали прогањање и бесправно затварање лица српске и хрватске националности у логоре на подручју Коњица, и то Челебићи, Мусала и Тарчин у које је затворено у различитим интервалима више од 2.000 лица.

У требињској Полицијској управи истичу да су тиме почињена тешка кршења међународног хуманитарног права, те да осумњичени нису ништа учинили да то спријече.

"Директно су одговорни за тешке повреде Женевских конвенција, кршење ратних закона и обичаја рата, а у својству високих официра оружаних формација су знали или морали да знају да су жртве заштићене Женевском конвенцијом од 1949. године", истичу у Полицијској управи Требиње.

Алишпаг, који је посљедњем рату био командант јединице "Зулфикар", а Халиловић командант Четврте лаке муслиманске бригаде такозване Армије БиХ осумњичени су да су починили кривично дјело злочин против човјечности и ратни злочин над цивилима.

Према незваничним сазнањима, Халиловић је тренутно главни имам Џамије краљ Фахд која има статус дипломатско-конзуларног представништва Саудијске Арабије и екстериторијална је зона.

У посљедњем рату на подручју општине Коњиц погинуло је 200 људи, а више стотина жена силовано.