doroteja

ТРЕБИЊЕ │ Деветогодишња Доротеја Радановић и годину старији Стеван Зиројевић биће међу 16 извођача овогодишњег „Ђурђевданског фестивала дјечије пјесме“, који ће 13. маја по 22. пут бити одржан у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.

Двоје музичких талената из Требиња једини су прошли аудицију од 20-ак кандидата, колико их се из Херцеговине одважило да стану пред комисију највећег фестивала музике за дјецу у региону.

„Мислила сам да нећу проћи јер сам пјевала тешке пјесме. 'Лети пјесмо' сам одлично отпјевала, али су ми 'Океани' од Јелене Томашевић били заиста тешки. А кад су ми рекли да сам прошла, толико сам се радовала да сам скакала по кући...“, прича нам узбуђено Доротеја, ученица четвртог основне и првог разреда музичке школе, смјер хармоника.

Када је еуфорија прошла требало се посветити припремама. Доротеја ће одлуком организатора на фестивалу изводити пјесму „Љетња лука“, подгоричког композитора Матије Благојевића.

Подршка, похвале и охрабрења, каже Доротеја, стижу и од другара и наставника Музичке школе, да пјесму што боље савлада помоћи ће јој и требињски музичар Бобо Вучур, док ће наступ на фестивалу, додаје, ипак сама да осмисли.

„Пјесма је баш лијепа и сјетна. Трему немам. Ја сам слободна - отићи ћу тамо, изаћи на сцену и отпјевати. Важно је да се играм и да је мени лијепо. Па шта буде, нека буде“, каже нам храбро Доротеја. stevan1

Ни она ни Стеван нису први пут пред публиком. Искуство сцене, оне скромније - са требињског дјечијег фестивала „Звон звонке пјесме“ или наступа у музичкој школи – помоћиће им да савладају страх од свјетала оне велике у дворани „Борик“, брижљиво биране и много озбиљније конкуренције и великог ТВ аудиторијума, који ће све то пратити у директном преносу.

„Раније сам наступао једном на 'Звону' и освојио сам треће мјесто. Пошто сам прошао и доста наступа у школи са гитаром – немам трему, можда само мало“, каже нам Стеван, ученик петог разреда основне и другог у Музичкој школи, довољно искусан да зна да је то мало треме, оне позитивне, увијек добродошло како би се било на висини задатка.

И он ће изводити пјесму аутора из Подгорице - Александра Саше Бајића, већ је почео озбиљно да се спрема, а кад се пјесма увјежба а све коцкице посложе, као и Доротеја, обавезан је да направи снимак извођења и пошаље организацији у Бањалуку.

„Допада ми се – то је љубавна пјесма и зове се 'Киша пада'. За викенд треба да идем у Подгорицу да се упознам са композитором“, каже Стеван.

Држимо „фиге“ нашим другарима да 13. маја на финалу „Ђурђевданског фестивала“ освоје симпатије жирија. За награду публике биће корисније од „фига“ ако бисмо се покаткад дохватили телефона када отпочне СМС гласање...

Раде Савић