akademija naslovna TREBINJE l U pozorišnoj sali Kulturnog centra večeras je održana svečana akademija ovogodišnjih Dučićevih večeri poezije pod nazivom „Svetla zemlja Dučićeva“.
Pozdravljajući goste Dučićevog grada i učesnike ovogodišnjih Večeri na centralnom programu manifestacije, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je da je zbog otežanih uslova finasiranja „pošto su gradsku kasu olakšali bankari“ i samo održavanje manifestacije ove godine došlo u pitanje, ali i dodao da za Gradsku upravu u tom pravcu nije bilo dileme.

vucurevic akademija Zahvaljujući Dučiću, dodao je gradonačelnik, Trebinje je osmislilo mnoge stvari u kulturi, među kojima poseban značaj ima projekat Trebinje - Grad kulture.
A to nije fraza. Trebinje zaista ima specifičnu perpcepciju kulture. Ovdje odavno više ne treba dokazivati da kultura nije prazan niti suvišan posao, niti zabava dokonih i onih koji ne znaju šta će sa novcem – kultura je u Trebinju prirodan i nimalo težak imperativ, koga smo prihvatili bez ikakvih otpora i tegoba“, rekao je Vučurević.
Ističući da bi Dučićeve večeri poezije „mogle biti dragocjen putokaz i za one koji danas koncipiraju kulturnu politiku Republike Srpske“, Vučurević je sa žaljanjem napomenuo – „da ni ove godine, kao ni prošlih, za Vladu RS i Ministarstvo prosvjete i kulture Dučić i Večeri nisu u kalendaru dešavanja“. „Okupljajući svake godine Dučićevu pjesničku sabraću i sljedbenike, ovaj grad jača i svoju umnu snagu i svoju sposobnost da se otme iz ruku birokrata i dogmata koji ugrožavaju i omalovažavaju, a često su tu i da ponište ili izbrišu sve što teži slobodnoj ljudskoj misli i kreaciji. Dučić nas sa Crkvine obavezuje na dublje spoznaje i oštrija osvjetljenja“, poručio je gradonačelnik Trebinja.


U poetsko-dramskom kolažu akademije na temu Dučićevog odnosa prema zavičaju i nacionalnom pitanju ulogu velikog pjesnika tumačio je glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Nebojša Dugalić, dok su u ulozi naratora bili glumci iste pozorišne kuće Biljana Đurović i Boris Pingović.
U muzičkom dijelu akademije nastupili su Crkveni hor „Svetog novomučenika Stanka“ iz Nikšića, te prvakinja Beogradske opere Svetalana Nestorov, uz klavirsku pratnju Borislava Nestorova. Ovogodišnju akademiju Dučiću u čast po scenariju pjesnika Dragana Hamovića režirao je Nebojša Dugalić.

Dučićevi laureati - u živom aspektu govora U holu Kulturnog centra večeras je promovisan serijal drugog programa Radio Beograda „Antologija pesnika“, u kojoj je i opus posvećen pjesnicima - dobitnicima Dučićeve nagrade.

zvucna antologija2 Veljko Žujović i Đorđe Malovrazić

Glavni urednik Radio Beograda 2 Đorđe Malovrazić rekao je da je značaj ovog dijela zvučne antologije što o dobitnicima Dučićeve nagrade neće ostati samo pisana svjedočanja „već i ti dobitnici u svom živom aspektu govora, snimljeni u činu govorenja sopstvene poezije“. „Ma koliko savršene i uglačane bile interpretacije profesionalnih kazivača poezije, ljude će uvek interesovati da čuju i glasove samih znamenitih pesnika i da kroz to zvučanje sagledaju i ličnosti koje iza tih zvukova stoje. Interpretacije samih pesnika donose nam i onaj jedinstveni kvalitet autentičnosti, a istovremeno i njihovo tumačenje pesme i njenu izvornu intenciju“, pojasnio je Malovrazić.

zvucna antologija On je rekao da je serijal još prije deset godina pokrenuo radio autor i pjesnik Dragomir Brajković, a da je tu misiju nakon Brajkovićeve smrti preuzeo Veljko Žujović, te da danas „Antologija pesnika“ ima snimljenu poeziju svih 12 dosadašnjih dobitnika Dučićeve nagrade.
Malovrazić je najavio da će se dio serijala „Antologija pesnika“ koji je posvećen dobitnicima Dučićeve nagrade sljedeće godine naći i u prodaji - u formi knjige opremljene CD nosačem zvuka, pod nazivom „Zvučna antologija Dučićeve nagrade“.

Izložba religioznog opusa Atanasija Popovića U okviru pratećeg programa ovogodišnjih Dučićevih večeri poezije u Galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena izložba slika i crteža Atanasija Popovića.

izlozba Dejan Bodiroga i Dario Stanimirović

Prema riječima Dejana Bodiroge, direktora trebinjskog Kulturnog centra, izložba je nastala kao plod saradnje Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, Muzeja Hercegovine, Kulturnog centra i trebinjskog udruženja umjetnika „Atanasije Popović“.
Izložbu je otvorio Dario Stanimirović iz udruženja umjetnika koje nosi ime prvog trebinjskog akademskog slikara istakavši da je na izložbi predstavljen samo dio opusa Atanasija Popovića sa religioznim motivima.


On je pojasnio da su izloženi crteži, odnosno studije za kasnije slike iz fundusa Muzeja Hercegovine, dok su ikone iz škole Marka Gregovića, u čijoj izradi je učestvovao i Atanasije Popović, vlasništvo eparhije, a nekada su krasile ikonostas trebinjskog sabornog hrama. „Ono što raduje je da je uspostavljena saradnja između ovih institucija i da je ova izložba tek početak – prva u nizu izložbi znamenitih Hercegovaca koje planiramo da organizujemo u budućnosti“, istakao je Stanimirović.
R.S.