Двије године од како се Небојша Глоговац придружио највећој код Срба - небеској сцени, навршавају се у ову недјељу (9. фебруара). Уз Павла Вуисића, Зорана Радмиловића, Бату Стојковића, Гидру Бојанића, Петра Краља, Драгана Николића и остале великане нашао је своје мјесто и на најпопуларнијој карикатури у Србији - чувеној небеској кафани.

nebojsa-glogovac.jpg (56 KB)

Уписан у легенде још за живота, Небојша Глоговац остварио је 70 позоришних, филмских и телевизијских улога, а свака од њих прича је за себе.

Као Богдан Билогорац у филму "Убиство с предумишљајем" показао је толико завидно умијеће да филмска критика сматра и да је остао само на овој улози, био би велики, али не - он је свој таленат све до смрти развијао и надограђивао.

Његов кум Војин Ћетковић казао је да се Глоговац није обраћао само публици у сали, без обзира на то да ли се ради о позоришту или о биоскопу, него је желио да изговорена реплика оде даље. Са једне стране она је заиста отишла до Париза и Лондона, гдје је награђиван, а са друге постала је дио опште културе једног народа.

Има ли, захваљујући Глоговцу, већих јунака са маргине од Ивана из "Хадерсфилда" или Марета из "Сутра ујутру"? Постоји ли бољи синоним за неког ко не жели имати дјецу од Гаврила из "Жене са сломљеним носем" и ко је већи херој клинцима на уличном баскету, а да није кошаркаш, од Каје из "Небеске удице"? Глоговчеви Дража Михаиловић и Вијеко Краљ школски су примјери озбиљних драмских улога и уласка у различите карактере, док Пандур из "Муња" и Златко из "Породичног блага" откривају рођеног комичара. Редитељ Срдан Голубовић, опет, свједочи како је након монолога у филму "Клопка" Глоговац расплакао цијелу филмску екипу, након чега је Наташа Нинковић, његова партнерка у тој сцени, заборавила текст.

"Принц глуме и чудо од човека", данас пише на згради на Дорћолу гдје је живио.

Након његове смрти појавили су се филмови "Јужни ветар" и "Заспанка за војнике", гдје је остварио улоге шефа београдског подземља и српског сељака из Првог свјетског рата. Обје су још једном потврдиле да је Глоговац у глуми могао и знао све. "Буре барута", "Матаморфозе", "Хамлет", само су неке од представа у којима је бриљирао у позоришту, чему свједоче и сачувани снимци ових комада.

Дом културе у Невесињу који носи име "Небојша Глоговац" и поштанска марка са његовим ликом издата у Србији прошле године вјероватно су тек почетак постхумних почасти које ће тек добити овај глумац. Био је на врхунцу каријере када је након кратке и тешке болести преминуо у 49. години на Институту за онкологију и радиологију Србије 9. фебруара 2018. године. Сахрањен је три дана касније у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

"Храброст коју је показао у посљедњим данима је нешто што ме додатно увјерило у снагу његовог карактера, у његову људскост и вјеру у Бога", казао је Никола Коља Пејаковић, који је са Небојшом Глоговцем снимио спот за пјесму "Превише".

Милан Ракуљ