319093_1 BANJALUKA | Prema istraživanju, koje je provela poznata beogradska agencija za istraživanje javnog mnenja, kandidat Srpske demokratske stranke i „Saveza za promjene“ za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić ima podršku 47,3 posto građana, dok njegovog protivkandidata iz vladajuće koalicije Milorada Dodika podržava 43% građana Republike Srpske.
Gore od ovoga po Dodika jesu tendencije, koje pokazuju njegov dalji pad popularnosti i dodatni rast rejtinga Ognjena Tadića.
Željka Cvijanović, prema istom istraživanju, ima prednost od nepunog procenta nad Mladenom Ivanićem u trci za člana Predsjedništva BiH. (Možda vam je sada jasnije zbog čega je bliski Dodikovi saradnici smatraju najvećim neprijateljem SNSD-a).
Prema istom istraživanju, Savez nezavisnih socijaldemokrata ima podršku 31,5 odsto ispitanika, a SDS 29%.
Postotak SDS-a je i veći, jer nisu u njega uračunati glasovi za SRS i Penzionersku stranku, koji su u Koaliciji sa najjačom opozicionom partijom.
Partija demokratskog progresa pretekla je Demokratski narodni savez: PDP ima podršku 6,5 posto birača, dok DNS podržava njih 6 posto.
Narodni demokratski pokret ima podršku 4 posto ispitanika, dok je Socijalistička partija daleko ispod cenzusa od tri posto.
Ispitivanje javnog mnenja provedeno je na zaista reprezentativnom uzorku od 4000 anketiranih.
P.S.: Vrlo svjesno ne navodim ime agencije koja je radila istraživanje, jer sam od izvora zamoljen da to ne činim. Razlog: kada sam to uradio u nekoliko prethodnih navrata, u te agencije stizali su bezbrojni telefonski pozivi iz Režimskih redova kojima je vršen pritisak da se moji navodi demantuju.
Kompletno istraživanje biće prezentovano javnosti za nekoliko dana, tako da i nema neke velike potrebe da u ovom tekstu navodim ime agencije.
SlobodanVaskovicBlog