243360.jpg (258 KB)

Електропренос БиХ уложиће ове године више од 420 милиона КМ у инвестиције које се односе на реконструкцију постојећих трафо станица и далековода и неколико значајних пројеката.

На сједници Скупштине акционара Електропреноса БиХ, која је одржана у Добоју, једногласно је усвојен план инвестиција и план пословања за наредни трогодишњи период.

- На првом мјесту је уградња пригушница, јер је напон због слабе потрошње у БиХ изузетно висок и за то је планирано око 90 милиона КМ. На другом мјесту су телекомуникације гдје је потребно замијенити комплетну опрему, а на трећем улагање у мрежу како бисмо могли прихватити сву енергију из обновљених извора - појаснио је директор Електропреноса, Мато Жарић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић задовољан је што су све одлуке на данашњој сједници једногласно усвојене, међу њима и план инвестиција ове компаније у текућој години са више од 420.000.000 КМ.

Вишковић је навео да су од укупног износа инвестиција 3.105.000 КМ инвестиције које су започете у 2023. години.

Вишковић је навео да разматран захтјев Електропривреде Републике Српске"да се у 11 једнаких транши плати обавеза за пренос електричне енергије која се односи на Електропренос БиХ.

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић рекао је да је задовољан данашњом радном атмосфером и указао на потребу да се задржи међусобно повјерење.

Он је је рекао да је потребно да се капитал-однос између ФБиХ и Републике Српске нивелише на три године, јер ће бити немогуће да се инвестиције од око 420.000.000 КМ подијеле тачно према постојећем капитал-односу.

Договорено је и да до краја фебруара буде расписан конкурс за избор новог руководства и управе Електропреноса, као и Одбора за ревизију, пошто су свима прије неколико година мандати истекли.