blago-cara-radovana.jpg (166 KB)

Из новог издања емисије из културе „Благо цара Радована“ издвајамо разговор са научним радником и мултимедијалним умјетником, мр Дивном Бијелић из Новог Сада, чија је књига максима и афоризама, под називом „Максофоризми“ недавно промовисана у просторијама требињске подружнице Удружења књижевника РС.

„Свет не може да се мења јер сви мисле да су савршени“,  „Срби су постали натприродна бића. Још увијек постоје“, „У боље сутра највише верују они којима је добро и данас“, неки су од афоризама из дјела „Максофоризми“.

„Наука ми је подједнако важна, као и поезија или афоризми. Писање афоризама увијек је изазов, потребна је храброст бити на страни оштећених. Афоризам је прилично скрајнут у научним круговима јер готово нико не жели да се бави проблематиком друштва“, сматра Бијелић.

Једини је научни радник у региону која је магистрирала на афоризму, и то на тему „Српски политички афоризам“, на Универзитету у Београду, 2011. године.

Аутор је прве научне књиге о афоризму у Србији, под називом „Порекло и теорија афоризма“ (2014), у којем афоризам, као јединствен спој умјетности и филозофије, проучава као књижевно-теоријски, социо-културни, политиколошки и медицински феномен.

Објавила је и књиге: „Земља без рама“, записи и пјесме, 1995; „Сан господина Н“, роман, 1998; „Љубавни хепиенд“, поезија, 2003; „Писмо за Христифора (размажена држава)“, роман, 2010.  и „Три језика афоризма“, 2018. године.

Дивна Бијелић је предсједник Kреативног друштва „Панонија“ и оснивач Kњижевне групе „Kњижевници без граница“ у Новом Саду. Љубитељи умјетности у нашем граду познају је и као аутора запажене ревије умјетничких кравата исписаних афоризмима – афокравата, која је била одржана 2018. године.

Разговарала: Влатка Мусић