Klarkova kaže da je prvi put u Trebinju čula za silovanja Srpkinja u logoru Dretelj. „Razgovarala sam sa ženama koje su bile u ovom logoru i dobila punu informaciju. Željela bih da pišem o tome, jer niko ne zna da su u tom logoru mučili Srbe, i žene i muškarce. To je strašna tragedija o kojoj svijet ćuti!“ KLARK

TREBINJE |Dženin Klark, profesor na Univerzitetu Berningem u Engleskoj ovih dana boravi u Trebinju gdje prikuplja podatke za knjigu na temu ratnih zločina i silovanja u BIH, od 1991-1995.godine. “Prvi put sam u Trebinju i jako mi je važno da razgovaram sa ženama koje su doživjele seksualno zlostavljanje tokom rata. Pokušaću da razgovaram sa sve tri strane i dobijem kompletnu sliku šta se ovdje dešavalo tokom proteklog rata”, kaže Klarkova dodajući da je od velike važnosti priznati žrtvu bez obzira na nacionalnu pripadnost. „Koliko god da je prošlo od bilo kog rata, potrebno je mnogo vremena da se rane zaliječe, a ono što mi kao pojedinci možemo je da pričamo i pišemo o tome, i na taj način žrtvama kažemo da nisu zaboravljeni. Sve žene moraju da budu priznate kao žrtve“, poruka je nove knjige Dženin Klark, koja bi u prodaji trebala da se nađe krajem 2015.godine.
Klarkova kaže da je prvi put u Trebinju čula za silovanja Srpkinja u logoru Dretelj. „Razgovarala sam sa ženama koje su bile u ovom logoru i dobila punu informaciju. Željela bih da pišem o tome, jer niko ne zna da su u tom logoru mučili Srbe, i žene i muškarce. To je strašna tragedija o kojoj svijet ćuti. Silovanje je najgora stvar koja može da se desi jednoj ženi i o tome se mora govoriti“! Dženin Klark do sada je više puta radila sa žrtvama. „Iako je ta tema jako teška i bolna, ona je i vrlo bitna. Za mene danas nije dovoljno da samo pišem o tome, već da na svaki način pomognem zlostavljanim ženama. Više puta sam političarima u Engleskoj tražila pomoć i novčana sredstva, ali bez odgovora, što je veoma tužno“, kaže Klarkova.
Profesor Dženin Klark do sada je napisala dvije knjige - o nekadašnjem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu MIloševiću, te radu Haškog suda.
M.B.