Представници Епархије Захумско-херцеговачке и приморске посјетили су данас Меџлис исламске заједнице у Требињу након недавног инцидента, када је група младих људи испред Меџлиса пјевала пјесме увредљивог садржаја.

„Осуђујемо овај инцидент, који је чин дубоког неваспитања, неукуса и вербалног насиља. Ко год да је био треба да зна да то није начин како се опходи човјек који има свијест о себи и другоме око себе“, истакао је парох Дражен Тупањанин.

Он је навео да је долазак представника СПЦ у Меџлис начин да се покаже пријатељство и друштвена одговорност.

„Ако нам се млади понашају на овај начин, ту има и наше одговорности, јер смо, вјероватно, пропустили да им неке ствари објаснимо на прави начин. У том смислу се осјећамо одговорним и нудимо извињење у нади да ће овакви случајеви бити само тужна и непријатна прошлост и да ћемо убудућности градити односе љубави и мира, као што наша вјера прописује“, истакао је Тупањанин.

Главни имам Меџлиса исламске заједнице у Требињу Садик ефендија Фазлагић је навео да је полиција брзо реаговала, као и добри људи Требиња који су подржали требињског имама Садмира Мустафића и Исламску вјерску заједницу.

„То нам даје увјерење да су ово само појединачни случајеви, које требамо сузбијати да се убудуће не дешавају. Посјета представника СПЦ је велики корак на том путу и захваљујемо се њиховој јавној осуди инцидента, што очекујемо и од градских власти, како се овакве ствари не би понављале“,  истакао је Фазлагић.

Према ријечима требињског имама Садмира Мустафића, ово није први инцидент, пошто је дио Старог града гдје је Меџлис неосвјетљен и ноћу се окупљају људи који долазе из кафана након затварања угоститељских објеката.

„Градоначелник Требиња Мирко Ћурић ме је одмах назвао и обећао да ће ријешити проблем освјетљења у овом дијелу Старог града, а данас су и почели радови“, истакао је Мустафић.

Он је изразио наду да је ово посљедњи пут да се догађају инциденти, не желећи да поново изнесе шта је пјевано и поручено испред Меџлиса исламске заједнице протеклог викенда.

Како је објавио на свом твитер  налогу, требињска младост је испод прозора меџлиса пјевала пјесме са увредљивим садржајима о Сребреници, Алији Изетбеговићу, Дражи Михајловићу и четницима.

Д.Ч.