ers.jpg (97 KB)

Вишак запослених у "Електропривреди Републике Српске" /ЕРС/ биће социјално збринут кроз четири таласа стимулативних отпремина које ће бити веће од предвиђених колективним уговором и понуђене већ од 15. новембра, саопштено је из "Електропривреде".

Одлука о неопходности смањења броја запослених за 15 одсто донесена је на основу резултата анализе броја запослених и њихове квалификационе структуре, додаје се у саопштењу.

Кључна промјена коју доноси актуелна реорганизација електродистрибутивних предузећа у Српској је раздвајање дјелатности дистрибуције и снабдијевања у посебне привредне субјекте који ће функционисати на струковним принципима уз далеко ефикасније пословање у односу на досадашњу праксу, истакли су јуче у Бањалуци челници ЕРС-а, "Електрокрајине" Бањалука, те стручњак ангажоване консултантске компаније у обраћању члановима Управе, руководиоцима радних једница, пословница, сектора и служби "Електрокрајине".

Вршилац дужности генералног директора ЕРС-а Лука Петровић и в.д. директора "Електрокрајине" Драган Чавић упознали су присутне да је процес реорганизације наметнут отварањем тржишта електричне енергије и потребом да се предузаћа припреме за успјешно пословање у измијењеним условима.

Раздвајање тржишних и нетржишних дјелатности у електроенергетском сектору обавеза је која произилази не само из обавезујућих енергетских пакета ЕУ, него и из закона о електричној енергији који је у поступку усвајања.

Вођа консултантског тима из компаније "Прајсвотерхаускуперс" Мислав Сладе-Шиловић упознао је менаџмент "Електрокрајине" са детаљима одабраног модела организовања и функционисања будућих пет оператора дистрибутивног система, као и новог предузећа за јавно снабдијевање на нивоу Републике Српске који ће почети са радом 1. јануара 2021. године.