zaboravnost.jpg (59 KB)

Научници са Универзитета Лангоне Медицинског центра у Њујорку за вашу заборавност и лошу оријентацију окривљују недостатак сна.

Према истраживању, када апнеа, односно поремећај дисања у току спавања омета РЕМ фазу, то се негативно одражава на просторну меморију, која је одговорна и за подсјећање гдје се налазе ствари.

Научници апелују да, чак и да немате овај поремећај дисања у току спавања, било шта што угрожава вашу РЕМ фазу, попут инсомније или одређених лијекова, вјероватно ће имати исти ефекат.

У току истраживања, научници су регрутовали 18 пацијената са апнеом, који користе машине, које им помажу да дишу у току ноћи. Док су испитаници спавали, научници су окренули машине у току РЕМ фазе, намјерно омогућавају апнеи да угрози овај циклус њиховог сна. Ујутру, учесници су се на тесту играња игрице, која тестира њихове могућности да пронађу излаз из лавиринта, показали много горе него дан раније.

"РЕМ фаза сна може да буде круцијална у процесу формирања нове просторне меморије, као што су путовање до новог ресторана или прављење свог пута кроз лавиринт", каже Ендру Варга, клинички инструктор на НYУ Лангоне Медицинском центру.

Када је ваша просторна меморија оштећена, губите кључеве, заборављате гдје сте паркирали аутомобил и имате проблем да се вратите кући, уколико се не ради о уобичајеној путањи. Добре вијести су да не губите ум и да је рјешење једноставно.

Прије свега, установите да ли имате апнеу, која је често најтежа током РЕМ фазе сна. Класични симптоми су хркање, отежано дисање у току ноћи и умор, иако сте спавали довољно дуго.

Потом учините све да подстакнете РЕМ фазу, односно спавајте најмање 7 сати, избјегавајте електронске уређаје најмање сат времена прије спавања и установите редован распоред спавања.