fajgelj

ТРЕБИЊЕ │ Српски народ у матици мора да препозна као свог главног непријатеља либерално-прогресивну идеологију, коју преко владајуће анти-српске елите проводи евроатлантски естаблишмент, са циљем колонијалног поробљавања народа и земље и пљачкања њених ресурса.

На ово је вечерас у Требињу упозорио др Андреј Фајгељ, истакнути културни и политички радник, који је због својих дисидентских ставова, како каже, у сопственој земљи постао „народни непријатељ“, уклоњен из јавног живота и изопштен из медијског простора.

Фајгељ је на промоцији своје књиге „После Вучића“, коју су организовали Српско удружење „Ћирилица“ и Културни центар Требиње, истакао да је промјена идеолошке парадигме много важнији задатак него промјена човјека који је оличава – актуелног премијера Србије Александра Вучића - јер би у супротном, уколико се „не промијене и правила игре - послије Вучића опет дошао Вучић“.

Предлажем да постанемо суверенисти. Да станемо на наше становише, оно што Мило Ломпар зове 'српским становиштем' – да се окренемо нашем интересу. То је моја алтернатива либералној идеологији брисања свих граница и идентитета“, нагласио је Фајгељ.

fajgelj2

Он је појаснио да либерализам сервиран из евроатлантских центара моћи није она идеологија слободе која је у засновама европске слободарске цивилизације, а која „појединцу допушта слободу до граница слободе других“, јер је спајањем са прогресивизмом постао идеологија „која обоготворава прогрес и у име њега - укида све границе“.

„Они, уствари, називају либерализацијом свако сечење веза које нас чине зајединцом, рушење свих граница, кидање свих корења и сравнивање онога што је вертикално у хоризонталу. Они кажу да то раде да би нас ослободили, а чупaњем корења - само ће нас искоренити. А све са циљем да би лакше узели нашу земљу, да би приграбили и опљачкали оно шта нама припада“, упозорио је Фајгељ.

Он каже да се по инсталираном језичком кључу те идеолошке матрице страним инвеститорима данас у Србији називају „стране газде и окупатори, који нас пљачкају док им аплаудирамо и дајемо им субвенције“, истинске патриоте и промотери националих културних вриједности проглашавају се фашистима и националистима, а прокламована права и слободе важе само за истомишљенике, који раде у геополитичком интересу евроатлантских земаља.

fajgelj1

Лицемјерје либерализма, наводи Фајгељ, најбоље је осјетио на сопственој кожи када је због једног коментара за Фејсбуку - којим је осудио Вучићев дочек генералног секретара НАТО-а - хапшен и затваран, запријећено му је петогодишњом затворском казном „због наводног позивања на рушење уставног поретка“, при чему су сва његова писма и апели представницима земаља евроатлантског миљеа - остали без одговора.

„У овом тренутку у Србији нема простора за наше вредности. Чека нас тешка борба, међутим - да ли због тога треба да пређемо на страну наших непријатеља? Продају не сматрам легитимном алтернативом. Између конформизма и есктремизма – боље је изабрати ово друго, иако тај пут води у страдање“, сматра Фајгељ.

Он је рекао да је данас много лакше бити Србин у Републици Српској него у матици Србији, те да је Република Српска „данас насљедница српске државотворне борбе и мисли, јер је створена борбом и залагањем читавог њеног народа“.

„Зато ми овде долазимо - као на ходочашће“, закључио је Фајгељ.

Он је одао поштовање требињској „Ћирилици“ и Културном центру што су, у околностима када му је у Србији ускраћено право да јавно изнесе своје мишљења, показали довољно храбрости да га у Требињу угосте и приреде промоцију његове књиге.

Раде Савић