Izlozba_01

Уочи свечаног затварања и додјеле награда најбољима на 58. Фестивалу фестивала, у Галерији Културног центра отворена је изложба позоришне фотографије „Фестивал оком камере“, са радовима насталим на представама овогодишње смотре најбољих аматерских позоришта региона, а чији су аутори чланови Фото-кино клуба Требиње.

У конкуренцији осамдесетак изложених фотографија са свих седам представа фестивала – прву награду на изложби освојила је фотографија Радована Дангубића, другу – Славенка Вукасовића, док је аутор трећенаграђене фотографије Игор Дутина.

Izlozba_08 Награђени аутори: Радован Дангубић, Славенко Вукасовић и Игор Дутина[/caption]

„Око камере види оно што види око човјека, али човјек траје одређено вријеме, док фотографија мимо човјека пролази и може да траје кроз вијекове, бивајући свједок једног времена и тренутка. И ове фотографије ће остати да свједоче о једном тренутку и времену – о Фестивалу фестивала у Требињу , због чега је посао који су обавили чланови Фото-кино клуба заиста драгоцјен“, рекао је на отварању изложбе Слободан Вујовић, координатор Умјетничког савјета Фестивала фестивала.

Предсједник Фото-кино клуба Требиње Славенко Вукасовић рекао је да је изложба у сарадњи са Фестивалом фестивала завршни програм овогодишњих, шестих Требињских дана фотографије, те да је у снимању учествовало осам чланова овог клуба, чији је изазов, али и захтјеван задатак - био „ловљење момената“ експресије на сцени.

„Сама техника снимања позоришне фотографије је веома захтјевна. Након кадрирања, постављања параметара свјетла и фокуса - ви унапријед треба да предвидите шта ће бити на сцени како бисте ухватили моменат врхунца глумачке експресије. А то није нимало лако“, рекао је Вукасовић.

Поред награђених, на изложби су представљене и фотографије Душана Вуковића, Јована Видаковића, Жане Глуховић, Предрага Муцовића и Жељка Кека Будимира.

Р.С.
Фото: Јован Видаковић