ma.jpg (230 KB)

Кратки студентски играни филм „Бицикл“ сниман у Требињу, у продукцији наше суграђанке Маријане Гудељ, редитеља филма Саре Ристић, косценаристе Исмире Машић и директора фотографије Јане Вуковић, добитник је награде за најбољи пројекат од стране Удружења филмских радника БиХ у Сарајеву.

Филм је копродукција двије академије: Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и Академије сценских умјетности у Сарајеву.

Маријана Гудељ, која је студент четврте године на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци каже за Радио Требиње да је први дио филма снимљен у Сарајеву, а други у Требињу на локацији њеног села Долови.

„На конкурсу Удружења филмских радника БиХ конкуренција је била јака. Ово је мој дипломски филм. Тема филма је однос мајке и кћерке. Мајка ограничава кћерку у животу, а кћерка из тог загушеног простора тражи свој мир и слободу, жели да пронађе свој магични свијет и проналази га у природи. Велику помоћ смо добили од остатка екипе из Требиња, без које не би могли ни реализовати овај филм, тонца Мирослава Пударића и моје другарице Милице Лозо“, навела је Гудељ.

Она се посебно захвалила Граду Требињу који је подржао овај пројекат, као и својим родитељима.

ma 1.jpg (273 KB)

Гудељ је до сада снимила три филма у Требињу.

„Поред овог филма 'Бицикл', снимила сам и филм 'Атанасије' који је добио награде на фестивалима у БиХ, Србији и Македонији, као и филм 'Кад заборавиш Јули' који је још у постпродукцији и биће завршен у јуну мјесецу, када планирам да га заједно са филмом „Бицикл“ пријавим на фестивале“, рекла је за Радио Требиње ова млада умјетница.

Она је навела да има у плану да ради на представи за требињско позориште, као и низ других пројеката.

Филм „Бицикл“ ће премијерно бити приказан на „Сарајево филм фестивалу", а затим и у Требињу на љето пред домаћом публиком заједно са осталим Маријаниним филмовима.

ma 2.jpg (261 KB)