filmovi-mice-popovica.jpg (162 KB)

У Музеју Херцеговине сутра почињу вечери филмова Миће Поповића, чувеног сликара, писца, филмског и позоришног редитеља.

Од 14. до 19. новембра требињска публика биће у прилици да погледа четири филмска остварења, чији сценарио и режију потписује Мића Поповић, а која су својевремено подијелила исту судбину са аутором - некада идеолошки оспораваних, али и умјетнички хваљених дјела.

Пројекције у галерији Музеја Херцеговине биће организоване као пратећи програм изложбе сталне поставке слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, која је реализована у сарадњи Центра за културу „Вук Караџић“ Лозница и Музеја Херцеговине у Требињу.

Распоред пројекција филмова:

 

Четвртак, 14. новембар (19.00 часова)

ЧОВЈЕК ИЗ ХРАСТОВЕ ШУМЕ (1964.)

Трајање: 87 мин.

Садржај: Некада слуга, усамљени чобанин у планини, у доба окупације силеџија и убица - Максим, у име мутних политичких концепција, терорише неколико села, у забаченом планинском крају. Под маском црноберзијанке, градска жена одржава сталну везу између варошице и села у планини и организује покрет отпора. Заљубивши се у њу, стицајем околности, Максим уобрази да градска жена жели злато, због чега упетостручи посао убице да би дошао до новца. Саучесник Максима-убице Максим-дечак открије улогу градске жене. Максим-убица пође у варош да се свети. У унакрсној ватри гине усамљени човек Максим.

 

Петак, 15. новембар (19.00)

РОЈ (1966.)

Трајање: 85 мин.

Садржај: За вријеме Првог српског устанка, 1804. године, у тек ослобођеној земљи, суди се Српкињи, за издају мужа, јунака, Турцима. По жанру је историјска драма, а за наступ у њему је Мира Ступица освојила Златну арену за најбољу женску улогу.

 

Понедјељак, 18. новембар (19.00)

ДЕЛИЈЕ (1968.)

Трајање: 75 мин.

Садржај: Ратни вихор је прошао и оставио трајне деформације у људској психи. Два брата се враћају послије ослобођења у своје село које је спаљено и опустјело. Признали су један другоме да су из рата, као трофеје, понијели шмајсере са муницијом. И почињу игру са пуцањем коју воле, придружује им се и Нијемац који је заостао у камењару после разарања села. И у тој сулудој игри гину сва тројица.

 

Уторак, 19. новембар (19.00)

БУРДУШ (1970.)

Трајање: 85 мин.

Садржај: Три сиромашна музиканта, вашарска забављача, Бурдуш, Рајко и Цане, захваљујући учествовању у једној телевизијској серији, постају познате личности и богати људи. Неочекивани успех и новац раздвојио је старе пријатеље. Басиста Бурдуш, усамљен и изгубљен, одлучи да крене на пут за новим друговима али му се на станици придруже стари пријатељи и пошто су поново пронашли сами себе, веселе се у возу на свој, цигански начин.