film-nebojsa-kolak.JPG (258 KB)

У биоскопу Културног центра вечерас је премијерно приказан документарни филм „Пруга живота и смрти – ко је био Душан Савовић“, аутора новинара Небојше Колака.

Већ пети Колаков документарни филм прича је о страдању народа Седлара и Рапти у октобру 1943. године, али и подвигу Душана Савовића из Загоре, жељезничког радника на службовању у Славонском Броду, који је два вагона својих Херцеговаца спасио од сигурне смрти у логору Јасеновац.

Pruga-zivota-i-smrti-premijera.jpg (473 KB)

У непријатељској одмазди због партизанске акције у Петровом Долу, у којој је убијено и осам њемачких војника, дио мјештана Седлара и Рапти, одакле су били партизански заповједници, убијен је на кућном прагу или објешен у Петровом Долу, а њих више од стотину, међу њима жена, стараца и дјеце, интернирано је у логор у Сиску.

Након више од три мјесеца заточеништва, судбину херцеговачких логораша, изгладњелих и болесних, одредио је случајан сусрет и одважност њиховог земљака - Душана Савовића, који је замјеном композиција на станици у Славонском Броду, умјесто у Јасеновац, логораше из Седлара и Рапти упутио кући.

У филму говоре сведоци тих трагичних догађаја, логораши и потомци страдалника, те рођаци Душана Савовића.

film-nebojsa-kolak-2.JPG (137 KB)

Аутор филма Небојша Колак каже да ова трагична прича надилази догађаје о којима приповиједа и својеврсна је парадигма српског усуда, у којем су идеолошке подјеле узрок великог страдања народа.

Инспирисан подвигом Душана Савовића, истиче да је желио да тај величанствени чин сачува од заборава, тим прије што се истражујући причу увјерио да већина наших суграђана никад није ни чула његово име.

„Мислим да је Душан Савовић само један од многих заслужних за које нисмо чули. Ово је само једна од тих прича које не знамо. Урадити нешто што је он урадио – окренути празне вагоне у Јасеновац, а своје људе вратити кући – мени граничи са фантастиком. Могла би се наћи нека, макар и мала улица да понесе његово име. Барем мала улица - за великог човјека“, каже Колак.