Cirovom stazom 2.jpg (896 KB)

Развојна агенција Града Требиња – ТРЕДЕА, у партнерству са Подручном привредном комором Требиње и Туристичком организацијом Града Требиња, представили су данас на завршној конференцији резултате и реализоване активности пројекта под називом „ReTRail“, који се финансира из средстава Европске уније и Владе Њемачке кроз програм EU4BusinessRecovery, са циљем опоравка сектора туризма од посљедица ковида.

Бојан Бендераћ, директор Развојне агенције Града Требиња каже да је реализација пројекта ReTRail започела у априлу 2022. године, а акценат су ставили на активни туризам, циклотуризам.

„Неке од најзначајнијих активности пројекта односе се на уређење и обиљежавање бициклистичке - пјешачке стазе Требиње - Јазина, постављање сталака за паркирање бицикала испред туристичких објеката - наткривеног паркинга за бицикла у касарни те два одморишта у природи, набавку 25 бицикала са пратећом опремом, креирање дигиталне платформе за туристичку промоцију, као и едукације за туристичке оператере на 10 различитих тема“, навео је Бендераћ.

Дражен Бошковић, замјеник градоначелника Требиња је истакао да је ово изузетно значајан пројекат за град Требиње јер је смо добили један нови садржај активног туризма.

„Посебно нам је важно јер је овај пројекат у складу са Стратегијом развоја туризма Града Требиња. У читав пројекат укључени су и пружаоци туристичких услуга: хотели, ресторани, породична мала газдинства, која се налазе на адаптираној траси бициклистичке стазе Требиње – Јазина, куда је некад пролазио популарни Ћиро. Заиста нема љепшег призора од овог природног амбијента“, истакао је Бошковић.

Он је додао да им је циљ да са свим пружаоцима туристичких услуга у нашем граду наставе даље да адаптирају стазу и у другом правцу, која иде према Дубровнику.

„Надам се да ћемо ускоро, средствима из градског буџета и путем донацијаа, почети на тим активностима, како бисмо креирали друге садржаје и у наредним годинама побољшали понуду из области активног туризма“, рекао је Бошковић.

Славенко Вукасовић, члан Бициклистичког клуба „Вучји зуб“ и власник Агенције за активни туризам „Herz Adventures“ каже да га радује завршетак радова на уређењу бициклистичко - пјешачке стазе Требиње – Јазина, дужине око 15 километара.

„Нама у клубу је више од деценију био сан да се заврши бицикилстичка стаза, јер ће то бити прва стаза којом се може безбједно возити бицикл од Требиња до Јазине. Као власнику агенције, ову одличну стазу препоручићу мојим клијентима. Стаза је изузетно лијепа, 90 одсто пролази поред ријеке Требишњице, бројних културно-историјских споменика, винограда, у питању је првокласна авантуристичка атракција“, навео је Вукасовић.

Укупна вриједност пројекта је око 320.000 КМ, од чега је око 50.000 КМ учешће партнера.

Cirova staza 1.jpg (385 KB)