karanovic izlozba TREBINJE l U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Trebinje danas je otvorena izložba fotografija Branimira Karanovića, profesora fotografije na grafičkom odsjeku Fakulteta primijenjenih umjetnosti u Beogradu.

karanovic Branimir Karanović

U okviru izložbe pod nazivom „Too much photography - Tumač fotografija“ prof. Karanović je studentima akademije i posjetiocima izložbe održao i kratko predavanje o zloupotrebama ovog vizuelnog medija u komercijalne i druge upotrebne svrhe, predstavivši i dio svog fotografskog opusa koji dokumentuje na koji sve način moderni advertajzing danas koristi ovaj medij.

Karanović je istakao da „previše fotografije“ korišćene u takve svrhe, što je posebno intenzivirano uvođenjem tehnologije digitalne štampe, nužno vodi u banalizaciju ove umjetničke forme i „vrijeđanje je dobrog ukusa“. „U toj tržišnoj trci fotografija je zloupotrebljena – agresivni advertajzing danas je masovno koristi kao dekoraciju ili reklamu. To svi mi vidimo, iako smo više i prestali da primećujemo koliko je to agresivno i u kakvim se sve manifestacijama to pokazuje – od najbanalnijih upotrebnih predmeta do bilborda na velikim zgradama“, rekao je Karanović.

karanovic izlozba3

On je je dodao da je u njegovom umjetničkom promišljanju fotografija medij kojim u okruženju nalazi i predstavlja predmete koji sami po sebi imaju kvalitet likovnosti, što pokazuje i izloženi opus.

„To su fotografije iza kojih za stojim. Jednostavno, predmete preuzimam iz prirode jer fotografija i jeste medij pomoću kojega se prosto može preuzeti nešto kao sam od sebe već gotov umjetnički predmet. To mogu biti i banalni predmeti ako u svojoj pojavnosti imaju likovne kvalitete“, pojasnio je Karanović.
R.S.