20150903114257_323721

Потресне фотографије беживотног тијела дјечака на плажи у једном од главних туристичких одмаралишта у Турској изазвале су бијес и згражавање широм свијета те дале људско лице хиљадама очајних избјеглица које ризикују живот како би стигли до земаља Западне Европе.

Трогодишњи Аyлан Курди био је из сиријског града Кобанија. Претпоставља се да се налазио у групи од најмање 12 Сиријаца који су покушали доћи до Грчка када је њихов брод почео тонути.

Тијело његовог петогодишњег брата Галипа пронађено је на другом дијелу плаже.

"Ако ове снажне фотографије мртвог сиријског дјетета на плажи не промијене став Европе према избјеглицама, шта ће то урадити?", написао је британски Индепендент у новом издању.

Припадник турске обалске страже је рекао је да су два брода потонула одвојено, након што су испловила из Бодрума према грчком острву Кос у сриједу.

Међу жртвама је било петеро дјеце те једна жена, док је осталих 15 избјеглица спашено, рекао је.

Фотографија која се дијелила на друштвеним мрежама изазвала је огроман број љутитих реакција.

Неки су тражили хитну акцију својих влада да помогну избјеглицама, док су други критиковали кориснике Фацебоока због објављивања фотографија, говорећи да су превише узнемирујуће.

"За Бога милога, сада видим слике малог дјечака на обали на Фацебооку с неким јефтиним сентименталним натписима. Одвратно" - "Замислите да сте члан породице који је остао - сиријски отац који се нада да ће се придружити свом дјетету у сигурној ЕУ, а онда види фотографије које круже за јефтини клик."

Други су, опет, сматрали да се фотографије морају видјети.

"Колико често се дешава да грозна, али упечатљива фотографија изазове свијет на акцију? Нека то буде ова."

Ово је такође покренуло широку дебату у редакцијама о томе да ли је етично приказти фотографије беживотног тијела дјетета.

“Уради нешто, Давиде”, написао је Хуффингтон Пост у свом британском издању, прозивајући британског премијера Давида Цамерона. Велика Британије је примила најмањи број тражилаца азила у односу на број становника ове земље.

Званичници Француске, Италије и Њемачке позивају на фер расподјелу избјеглица између земаља чланица ЕУ-а, док трају тензије између појединих европских држава због великог прилива избјеглица. Хиљаде њих стигло је у Грчку, а само ове године у ту земљу је ушло око 160.000 људи који су побјегли из својих држава.

Посљедње седмице број избјеглица, већином из Сирије, Афганистана, Пакистана и Африке, драматично се повећао, а сви они се надају да ће изградити нови живот у Европи.
НН/Ал Јазеера