xjcgggggggggggggggggggggggggggggggggggg.jpg (80 KB)

Факултет за производњу и менаџмент Требиње који посједује 3D штампач, организовао се, и у сарадњи са представницима ЈУ Агенције за развој малих средњих предузећа и Града Требињаукључио у општу свјетску акцију производње визира за заштиту медицинског особља у болницама.

„Чешка компаније Пруса је развила иницијални модел, бесплатан за преузимање, на основу кога смо редизајнирали и пројектовали два сопствена, визира: ФПМ-1 и ФПМ-2, један мањих а други већих димензија. Пластични визир се реже ласерски. Због прилагођености корисницима развијена су два типа – краћи и дужи. Да би визир чврсто стајао на глави, еластична трака са перфорацијом се поставља на изданке при крају визира и положајем отвора се прилагођава свакој величини главе", саопштено је из ове установе.

Просјечна дужина штампања је од 6,5 до 7,5 сати непрекидног рада и тиме је лимитирана производња, јер се ради на само једном штампачу. Штампач и ласерски резач се налазе у стерилисаним просторијама, а оператери раде у заштитној опреми. Готови комплет: трака за чело, визир, доњи дио и трака се пакују у стерилне кесе, које се вакумирају и термички затворе што обезбјеђује стерилну атмосферу.

hjnmj.jpg (110 KB)

Након употреба је могућа стерилизација врелом паром, јер то дозвољавају материјали од којих је визир направљен.