corovici.jpg (180 KB)

Двадесет први Научни скуп историчара у Гацку почиње вечерас  и до 22. септембра окупиће еминентне историчаре из Србије, Црне Горе, РС и окружења.

Скуп ће отворити свечана академија у сали Дома културе у 20 часова, на којој ће награда „Владимир Ћоровић“ бити додијељена проф. др Мири Радојевић, редовној професорици Филозофског факултета у Београду и дописном члану САНУ, за дјело „Српски народ и југословенска краљевина 1918-1941, од југословенске идеје до југословенске државе“.

У образложењу одлуке између осталог се каже да је овим дјелом значајно обогаћена српска историографију, јер је оно истраживачки ново, сазнајно богато, иновативно, изворно утемељено и поуздано, те у потпуности заслужује ово високо признање.

Академији ће претходити изложба слика са овогодишње ликовне колоније „Гацко –Клиње 2019“.

У саборишту Парохијског дома у петак, 20. септембра, историчари ће презентовати  своје реферате на тему „Српски добровољци из Русије и Америке у Великом рату“.

У Билећи ће сутра вече књижевна награда „Светозар Ћоровић“ бити уручена Слободану Владушићу за роман „Велики јуриш“ на свечаној академији у Дому културе „Јевто Дедијер“, од 20 часова.

Претходно ће у галерији билећке „Просвјете“, од 19 часова, бити отворена изложба слика из фундуса међународне ликовне колоније „Коло“ Требиње.

У оквиру сусрета, у Билећи ће бити одржан округли сто о књижевном дјелу Рајка Петрова Нога, а у Мостару ће бити уприличен омаж Светозару Ћоровићу, поводом стогодишњице његове смрти.

Ћоровићеви сусрети писаца и историчара, чији су организатори општински одбори СПКД “Просвјета“ из Билеће и Гацка, биће завршени 22. септембра, када ће на Богословском факултету у Фочи бити одржан књижевно-историјски час.