IMG-282acb775b863dbae298a1513bcf797a-V.jpg (155 KB)

Доротеја Радановић, ученик првог разреда Гимназије “Јован Дучић” из нашег града, освојила је друго мјесто у конкуренцији 68 литерарних радова из 27 средњих школа, на конкурсу за избор најбољих ученичких ликовних и литерарних радова на тему “Република Српска”, који су, поводом обиљежавања 30. рођендана Републике Српске, расписали Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод.

У конкуренцији 537 ликовних радова из 33 школе, похваљени су радови Анђеле Илић и Ведране Бокун, под менторством проф. Драгане Сандић, који похађају први, односно други разред требињске Гимназије.

Доротеја наводи да је срећна и поносна због великог успјеха.

“Веома сам срећна и задовољна што је баш мој рад награђен у овако јакој конкуренцији. Хвала мом ментору, проф. Татјани Лубурић што ме позвала да учествујем на конкурсу. Написала сам пјесму у прози, у акростиху и сваким новим словом јављала се нова идеја. Овај рад је порука младим генерацијама да, ма гдје да оду, ма гдје да их живот однесе, треба да знају ко су и одакле су”, поручује за Радио Требиње талентована гимназијалка.

Њен ментор, проф. српског језика Татјана Лубурић истиче да је успјех тим већи јер је Доротеја тек први разред наше Гимназије.

“Ово је заиста велики успјех, конкуренција је била изузетно јака, пристигло је укупно 68 радова из цијеле РС. Успјех је тим већи ако се узме у обзир да је Доротеја тек први разред, а право учешћа имали су ученици од првог до четвртог разреда средњих школа. Kао њен ментор и професор, поносна сам и срећна због њеног успјеха, увјерена сам да од овако талентоване дјеце можемо очекивати још много“, каже проф. Лубурић.

Додаје да је Доротеја посвећен ученик, која нарочито воли и његује српски језик.

“Она је још од основне школе награђивана, не само за литерарне радове већ и за рецитовање. Учествовала је и на републичком такмичењу из српског језика, након што је била најбоља на регионалном нивоу”, наводи за Радио Требиње проф. Лубурић.

За најбоље учеснике конкурса и њихове менторе, додаје, у Фочи ће бити уприличен пријем и додјела пригодних награда поводом Дана Републике Српске, а награђени радови биће уврштени у зборник Републичког педагошког завода.

Побједник републичког литерарног конкурса, у категорији средњих школа, је Маја Милошевић, ученик четвртог разреда Медицинске школе Бањалука, а треће мјесто освојио је Слободан Дрљача, ученик Гимназије “Петар Kочић” из Бањалуке.

Од 487 радова из 118 основних школа, најбољи литерарни рад написала је Александра Вукадиновић, ученик деветог разреда Основне школе “Свети Сава” из Зворника, други је био Данијел Миљатовић, ученик школе “Бранко Ћопић” из Доњих Агића у Новом Граду, а треће мјесто припало је Теодори Пејичић, ученику деветог разреда Основне школе “Доситеј Обрадовић” у Сувом Пољу, у Бијељини.

Међу 1.237 ликовних радова из 126 основних школа, похваљени су радови Ларе Грк, ученика деветог разреда Основне школе “Петар Петровић Његош” из Берковића и Игора Самарџића, који похађа истоимену основну школу у Билећи.

Награђени рад Доротеје Радановић:

РЕПУБЛИКА СРПСКА

Р еците својим унуцима да је храбро одбрањена, крвљу заливена, срцима стварана, у души чувана. Наша је, мала али јака и снажна, шибана језицима моћника, истина на вјетрометини историје.

Е нтитет, кажите им, у ствари држава, чврста, стамена, од камена и ријека саздана. Небо слободарско плаве боје, најљепши је њен плашт.

П окажите им га, и све звијезде његове, а посебно оне најсјајније, високо, у којима су уткани животи оних који нам слободу донесоше.

У  руке им ставите јабуку, румену и једру, да је чувају попут највеће драгоцјености, у њедрима.

Б удите достојни, и ви и ваши пупољци, својих предака, њихове бијеле кошуље, чизме, шињела и ордења.

Л икујте, сваког  9. јануара, славите одбрану, побједу и слободу.

И , то не заборављајте, ма гдје да одете, у Херцеговину, Крајину Посавину, Семберију, Романију.

К уд год кренули, сјећања понесите  у њедрима, ушушкана у бакиној бијелој марамици, у којој је, за нас, крила бомбоне.

А , када вас упитају одакле сте, из њедара, дубине душе, најљепше ријечи ћириличне извуците, испричајте гдје мирише домаћи хљеб, сунце најјаче сија, планине грле ријеке, језера и поља.

 С рцем исписану историју приповиједајте! Она је најистинитија и најчистија! Три деценије стварана на костима и нејаким плећима, остала и опстаје.

Р еци унуцима, да су поља окружена златним, плодним храстовим вијенцем, златном круном и тробојком, грбом нашим и чашћу нашом.

П ричај им, сваке вечери, умјесто приче за лаку ноћ, о храбрим горштацима и љутим Крајишницима.

С амо, не заборавите, ни мајке што су на прагу испраћале и дочекивале јунаке, у рукама држећи чашу топлог млијека и умотане вунене чарапе.

К оје су, кријући сузу у оку, бодриле једна другу, у нади да ће доћи слобода.

А, дошла је и траје 30 година- нека живи и расте!

Унуци наши, она, наша РЕПУБЛИКА СРПСКА!