„Изградњом аеродрома Требиње ће добити своје посебно и запажено мјесто на мапи европских градова и неопходно је убрзати активности како би се што прије обезбиједила одређена документација у смислу грађевинске и локацијске дозволе“, рекла је данас у Требињу Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију у Влади РС.

golic-curic.jpg (210 KB)

Према њеним ријечима, први корак је израда урбанистичко-техничких услова од стране предузећа "Аеродром Требиње", које затим треба да доставе овом министарству које ће на основу тог документа издати локацијске услове.

"Паралелно са овим активностима радиће се и зонинг план подручја гдје ће се градити аеродром. До издавања грађевинске дозволе неопходно је ријешити и имовинско-правне односе на локалитету гдје ће се градити, јер је тамо око 92 одсто приватно власништво", навела је Голићева.

С обзиром на то да ће се аеродром градити на подручју које није урбано, то јест није ријеч о градском грађевинском земљишту, Голићева је навела да је Ћурићу и његовима сарадницима сугерисано шта треба да се уради како би се испоштовала цјелокупна процедура.

Говорећи о пројектима енергетске ефикасности, Голићева је казала да је у ове пројекте на подручју нашег града уложено око 3,25 милиона KМ.

"У току је реализација пројекта у Основној школи 'Свети Василије Острошки', који је вриједан око 950.000 KМ. Осим утопљавања објекта урадиће се и промјена начина загријавања просторија, па ће се сада за те потребе користити обновљиви извори енергије", додала је Голићева.

Она је навела и да је Фонд за заштиту животне средине пројекте на подручју Требиња уложио око 277.000 KМ.

"Разговарали смо и о неперспективној војној имовини и преносу њеног власништва на Град Требиње због развоја града", истакла је Голићева.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је осим изградње аеродрома и неперспективне војне имовине са Голићевом разговарао и о могућностима измјене Закона о потраживаним становима.

"У Требињу имамо заштићене подстанаре које Град не може да ријеши, а постоји и одређен број станова који су празни. Добили смо обећање да ће се те измјене урадити по хитном поступку", навео је Ћурић.

Ћурић се Голићевој захвалио за реализоване пројекте из области енергетске ефикасности, попут објеката Академије ликовних умјетности, Болнице и Дома ученика.