IMG_20230110_131201_resized_20230110_011231027.jpg (240 KB)

Град Требиње и требињски винари уз посредство Одбора за помоћ Kосову и Метохији из Републике Српске су организовали састанак са члановима породице Петровић у Требињу на коме је данас договорено да ће помоћ овој породици бити допремљена до краја ове седмице, како би се опоравили од великог материјалног губитка. Њиховој винарији царина и полиција самопроглашеног Kосова, 7. децембра прошле године, одузела је 42 хиљаде литара вина и 1000 литара ракије.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је истакао да ће Требиње и требињски винари помоћи породици Петровић и пружити им подршку како би остали на своме огњишту и наставили свој породични посао.

„Управо смо на састанку данас договорили да до краја седмице буде одређено који вид помоћи ће требињски винари пружити породици Петровић. Директно смо их повезали и требало би да се договоре да ли ће то бити финансијска помоћ или помоћ у вину. У сваком случају најважније је, како је рекао господин Петровић, да подршка постоји, а исто тако за нас је најбитније да породица Петровић не размишља о одласку него да настави да живи, ради и ствара на Kосову и Метохији“, рекао је Ћурић.

IMG_20230110_131334_resized_20230110_011400691.jpg (256 KB)

Срђан Петровић, власник винарије из Велике Хоче је захвалио градоначелнику Требиња Мирку Ћурићу, требињским винарима и Одбору за помоћ Kосову и Метохији на помоћи и подршци истичући да су они били први који су им одмах након 7. децембра пошто им је одузето вино и ракија понудили свесрдну помоћ.

„Та помоћ значи много за нас у овом тренутку пошто смо остали без вина, да наставимо наш рад и нашу производњу. Притисци су у различитим облицима, економски, ево видите и посљедњих дана шта се све дешава. Тешко је за нашу породицу, за нашу малу средину каква је Велика Хоча, мала енглава од 450 људи који живе ту од средстава Владе Србије и помоћи коју добијамо и нешто мало пољопривреде коју сами радимо и попуњавамо свој породични буџет. Врло је тешко опстати, а камоли радити и производити у таквим условима. Надамо се да ћемо наставити нашу производњу, не идемо из Велике Хоче, надамо се да ћемо имати могућност да обрађујемо земљу“, рекао је Петровић.

Он је истакао да су помоћ, подршка и лијепа ријеч овој породици стизали из свих крајева свијета.

„Сваки вид помоћи итекако значи, поготово у таквом тренутку, психолошка помоћ, братска помоћ, топла ријеч и сва та подршка. Људи су нас звали из читавог свијета, дијаспоре, Америке, Русије, Турске, Грчке, Словеније, звали су нас пријатељи из Пољске. Из Русије су нас помогли са првом количином вина, помогла нам је Влада Србије и предсједник Вучић, пријатељи који су жељели да буду анонимни, свима хвала“, рекао је Петровић.

Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Kосову и Метохији из РС је истакао да је Требиње хуман град. Он је захвалио свим хуманим људима из Требиња који су до сада помагали Kосово и Метохији.

„Хвала на свим досадашњим пројектима, а нарочито на оваквој брзој реакцији и да кажем, јединој из РС која је дошла и из тог разлога што Херцеговина има највише винарија у РС. Хвала на конкретном приједлогу и помоћи која ће ићи врло брзо, да се обештети породица Петровић. Сви смо свједоци какву је тортуру прошла ова породица. Хвала граду Требињу и на пријему ђеце са Kосова и Метохије, хвала и на помоћи да изградимо дневни центар у Kосовској Митровици за ђецу са потешкоћама у развоју“, навео је Арлов.

Срђан Петровић из Велике Хоче је шеста генерација винара, његова породица се бави производњом вина и ракије дуже од 100 година.