224775.jpg (302 KB)

На сјеверу Косова и Метохије полиција је и даље у објектима локалних самоуправа, које надгледају војници КФОР-а. Око њих грађани и данас мирно протестују. Предсједник Србије Александар Вучић данас са представницима Квинте.

У сјеверном дијелу Косовске Митровице одржан је миран протест због јучерашњег хапшења Милуна Миленковића. Њему је одређено задржавање до 30 дана и пребачен је у затвор у Подујеву.

Специјално тужилаштво у Приштини терети га за кривична дјела која је наводно починио прије неколико мјесеци испред канцеларије изборне комисије у Косовској Митровици и прије двије недјеље на протесту у Звечану.

Миленковићев адвокат најављује жалбу, а организатори протеста из кик-бокс клуба нове мирне протесте.

Припадници специјалних јединица српске полиције ухапсили су јуче на територији централне Србије тројицу до зуба наоружаних такозваних косовских специјалаца. Сва тројица била су наоружана аутоматским оружјем и у пуној ратној опреми са џи-пи-ес уређајима, мапама и другом опремом.

Након хапшења, влада у Приштини одлучила је да забрани улазак возила са српским регистарским ознакама на КиМ.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да се налазимо на раскрсници хоћемо ли и даље имати мир или не. Истиче да је то захваљујући премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију који жели да изазове рат и сукобе по сваку цијену.

- Плашим се да смо прешли Рубикон и да ће бити веома тежак повратак у реалност за који ће Србија дати увијек све од себе да се догоди - поручује Вучић.

Вучић се данас састаје са представницима земаља Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и шефом делегације Европске уније, у Палати Србија.

Шеф ЕУ за безбједност и спољну политику Жозеп Борељ испоставио је премијеру првивремених косовских институција, Аљбину Куртију списак мера неопходних за смиривање ситуције на сјеверу Космета, укључујући повлачење градоначелника из Лепосавића и сјеверног дијела Косовске Митровице, повлачење специјалаца, те што скорије одржавање нових локалних избора у четири општине на сјеверу КиМ.