3bfa5a7e41ccb228078a88e28d2b13ec_XL МОНТРО │ Градоначелник Требиња Славко Вучуревић примио је данас међународну награду и заставу о погодности за улагање у Град Требиње коју је Европска пословна скупштина почетком године предложила скупштинском евалуационом одбору за процјену региона и градова земаља у развоју и транзицији. Награда је уручена у мјесту Монтро, Швајцарска.
Град Требиње је на основу својих природних и људских ресурса оцијењен као мјесто погодно за улагања са изузетним стратешким положајем, добрим комуникацијама и умјереним ризиком за инвестирање.

DSCN4890 Награду је јутрос, на свечаној церемонији додјеле, градоначелнику Требиња уручио Хајнц Верл, водећи стручњак за привредни развој и вођа програма "Примарне пословне дестинације" који финансира Европска пословна скупштина.
Верл је рекао да су положај Требиња, уређена инфраструктура, компетитивност у смислу цијене рада и радне снаге, као и повољни климатски услови те мултикултуралност подручја условили да управо Требиње, од свих градова и региона у транзицији, буде номиновано и изабрано за добитиника ове престижне награде у Европи. "Задовољство ми је да могу да уручим награду градоначелнику Требиња. Ми смо процијенили да овај град, уз иностране инвестиције, има шансу за развој. Страним инвеститорима одговара положај и цијена производње и рада и због тога смо оцијенили да је Требиње погодно за стране инвестиције. Наравно, ризик увијек постоји у земљама у транзицији каква је Босна и Херцеговина, али исто тако смо оцијенили да је у односу на друге крајеве свијета овај ризик умјерен, а самим тим ваш капитал тамо није несигуран." Градоначелник Требиња се захвалио Европској пословној скупштини и Одбору за процјену и одржао говор у коме је сумирао све потенцијале нашег града, са акцентом на енергетске, привредне и туристичке могућности развоја.

"Захваљујем се Европској пословној скупштини као организационом тијелу овог еминентног скупа на који сам позван да примим Међународну заставу и награду о погодности за улагање у име Града Требиња. Хвала вам што се препознали наш потенцијал у смислу инвестиција и град Требиње као приоритет регионалног развоја. Такође, желим да се захвалим што сте нам пружили прилику и омогућили да представимо Град Требиње овдје и данас. Вјерујем да је ово изванредна прилика за све нас да представимо потеницјале градова из којих долазимо међународним организацијама и водећим привредним субјектима из цијелог свијета."

DSCN4885 Након говора, учесницима догађаја је приказан десетоминутни филм о привредним и друштвеним потенцијалима Требиња и одвојено вријеме за директна питања градоначелнику Требиња.
По пријему награде, Требиње ће бити уврштено у Алманах Европске пословне скупштине и промовисано кроз програм "Примарне пословне дестинације".
Скупу су данас присуствовали градоначелници, власници и директори компанија из Италије, Турске, Кипра, Швајцарске, Белгије, Саудијске Арабије и других земаља свијета.
Након официјалног дијела догађаја, учесницима је омогућено да у директним разговорима размијене инфромације и контакте са руководиоцима компанија и власницима фирми.

DSCN4860 Град Требиње